9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Căţeii şi iarna

Căţei sau câini, de rasă sau nu, fiecare dintre ei resimte frigul de afară. Iarna, prietenul nostru cel mai apropiat trebuie îngrijit şi protejat pentru a nu suferi de boli de sezon.

Iarna, schimbarea temperaturii implică grija suplimentară pentru câinele nostru. În primul rând, el trebuie să se obişnuiască treptat cu frigul. Asta înseamnă să fie scos la joacă şi să petreacă mai mult timp în aer liber, fapt care va determina la câine schimbarea blănii pentru iarnă şi apariţia unui strat de grăsime protector. La mulţi dintre ei această schimbare înseamnă creşterea unui rând de blană scurtă (puf) şi lungirea şi îngroşarea firelor lungi.
Mugur Nicu, medic veterinar, spune că toamna câinii de curte iau în greutate, depunând sub piele un strat de grăsime care le va ţine de cald. Acest lucru nu este vizibil la câinii „de apartament“, care sunt obişnuiţi cu o temperatură constantă. „Schimbările din organismul lor primăvara şi toamna sunt aproape inexistente. Din această cauză, nu sunt pregătiţi pentru a înfrunta frigul“, a precizat medicul veterinar.
Pentru câinii de apartament se recomandă hăinuţele groase. Stăpânii pot să-şi dea seama dacă le este frig dacă, atunci când îi scot afară, tremură din toate încheieturile. Chiar dacă îi îmbrăcaţi, ei nu trebuie ţinuţi mult timp în ger. Cei cu blana scurtă, căţeii (puii) şi cei care suferă de diverse boli sunt cei mai vulnerabili la frig. Pentru aceştia sunt recomandate veste speciale din lână sau de ploaie.
Altă problemă este sarea împrăştiată iarna pe trotuare pentru a împiedica formarea gheţii. Este necesară curăţarea lăbuţelor, atunci când sunt aduşi acasă. Există şi ghetuţe speciale pentru câini, dar sunt scumpe şi se găsesc doar în pet shop-urile din ţările vecine. De asemenea, ei trebuie feriţi de petele lăsate de autovehicule pe stradă. Acestea pot fi de antigel, care este letal pentru animale. Uleiurile pot irita pielea, iar acidul de baterie este dăunător pentru lăbuţele unui câine.

Cuşcă încăpătoare pentru căţelul din curte

Pentru un câine crescut la curte este important să-l protejăm de frig prin câteva măsuri simple. Trebuie periat pentru a avea o blană curată. De asemenea, trebuie să aibă o cuşcă potrivită, care să fie suficient de mare încât să încapă, fără ai rămâne lăbuţele din faţă afară, şi suficient de mică pentru a menţine căldura. Câinii se pot îmbolnăvi de reumatism la fel ca şi oamenii, de aceea trebuie să nu stea în frig. În cuşcă este de preferat să i se pună paie, iar dacă acestea se udă, trebuie schimbate.
Iarna, alt lucru important pentru câinii crescuţi la curte este apa. Ea trebuie schimbată des pentru a nu îngheţa. De asemenea, există vase speciale care încălzesc uşor apa împiedicând îngheţarea. Iarna, atât câinele de apartament, cât şi cel de curte nu se vor îmbăia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS