13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024

Tortul sultanului

Ingrediente:
Pentru blat: 9 ouă, 30 g făină, 30 g amidon, 100 g zahăr, 50 g cacao, 100 g migdale (sau alune) decojite, măcinate mărunt, 50 g unt.
Sirop pentru însiropat: 100 ml zeamă de compot amestecat cu 3 linguri coniac.
Pentru crema de vanilie: 5 gălbenuşuri, 50 g amidon, 600 ml lapte, 20 g unt,
100 g zahăr, vanilie.
Pentru crema de migdale:
5 g gelatină granulată (sau 2 foi), 1 lingură coniac, 180 g migdale (sau alune) decojite, măcinate grosier, 150 ml smântână dulce (pentru frişcă).
Pentru crema de ciocolată I: 300 ml smântână dulce (pentru frişcă), 200 g ciocolată fondantă, 30 g zahăr.
Pentru crema de ciocolată II: 300 ml smântână dulce (pentru frişcă), 150 g ciocolată fondantă, 100 g zahăr.

Mod de preparare:
Blatul: se amestecă făina cu amidonul, cacaua, migdalele măcinate şi zahărul (pentru blat se poate folosi zahăr brun). Se adaugă 2 ouă şi 7 gălbenuşuri şi se amestecă bine cu mixerul. Se topeşte untul şi se încorporează. Separat se bat cele 7 albuşuri cu un praf de sare, apoi se încorporează uşor, cu o paletă, în aluat, de sus în jos.
Se coace o foaie într-o tavă mare de aragaz (17 x 34 cm), tapetată cu hârtie de copt, la 220 de grade Celsius, timp de 8-10 minute. Apoi se scoate şi se lasă să se răcească bine.
Crema de vanilie: se încălzeşte laptele cu untul şi vanilia. Se freacă bine 5 gălbenuşuri cu zahărul, apoi se adaugă amidonul şi laptele fierbinte în fir, amestecând încontinuu. Se pune pe foc mic şi se fierbe până când crema stă ţeapănă pe lingură. Se lasă să se răcească, amestecând din când în când pentru a nu se face pojghiţă.
Crema de ciocolată I: se bat frişca şi zahărul spumă tare. Se topeşte pe bain-marie ciocolata (sau la microunde, acoperită cu folie şi amestecând din când în când). Amestecaţi jumătate din cantitatea de ciocolată cu frişcă, iar cealaltă jumătate amestecaţi-o cu o treime din crema de vanilie. La final se unesc cele două creme.
Pentru asamblarea tortului, tăiaţi blatul în două (17 x 27 cm) şi perforaţi-l cu o furculiţă. Apoi îl însiropaţi. Se pune pe unul dintre blaturi crema de ciocolată, iar peste aceasta puneţi al doilea blat însiropat.
Crema de migdale: se dizovă gelatina cu puţină apă şi o lingură de coniac, apoi se topeşte la microunde sau bain-marie (atenţie, să nu fiarbă, căci se distruge). Încorporaţi-le la crema de vanilie rămasă, mixaţi, apoi puneţi migdalele şi frişca bătută. Se pune crema peste al doilea blat. Se dă totul la rece o jumătate de oră.
Crema de ciocolată II: se încălzesc smântâna dulce cu zahărul şi apoi se toarnă peste ciocolată. Se acoperă vasul şi se lasă 15 minute. Amestecaţi bine şi lăsaţi să se răcească, apoi mixaţi timp de 5 minute. Crema se va închega, va fi pufoasă şi îşi va deschide culoarea. Puneţi-o pe tort şi nivelaţi. Decoraţi după plac cu cacao, spirale de ciocolată, bucăţi de ciocolată neagră, albă, migdale şi bomboane caramel. Înainte de servire, lăsaţi la rece minimum patru ore.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS