5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinKuvasz, un câine protector

Kuvasz, un câine protector

Kuvasz este un câine maiestuos, bine proporţionat, cu un cap frumos, conform www.dogbreedinfo.com. Originar din Tibet, Kuvasz-ul are o blană albă splendidă şi este un excelent câine de pază.

Kuvasz-ul este un câine cu alură impecabilă, ceea ce i-a determinat pe tibetani să-l ţină prin preajmă şi să-l folosească atât la păzitul turmelor de vite, cât şi la vânătoarea de mistreţi. Cu secole în urmă, rasa a început să se răspândească şi în Europa, fiind utilizată mai ales în Ungaria ca şi câine de pază şi de vânătoare.

Impresionantul şi inteligentul Kuvasz a fost adesea câinele de companie al nobilimii şi al familiilor regale. El este cunoscut încă dinainte de anul 1500 şi în clasele sociale de jos.

Numele kuvasz este o stâlcire a cuvântului turcesc „kawasz“, însemnând protector. Kuvasz-ul este rapid, puternic şi agil, calităţi importante în apărarea oilor de coioţi, lupi şi de alte animale periculoase. Kuvasz-ul este recunoscut de American Kennel Club ca un membru al grupei utilitare, conform www.animale.ro

 

Aspectul exterior şi dimensiunile

 

Kuvasz-ul este un câine puternic şi robust, cu un cap superb. Urechile sunt pliate de la mijloc şi apropiate de cap. Ochii sunt închişi la culoare, migdalaţi, iar capul este lung, dar nu ascuţit. Are o musculatură viguroasă, iar coada o poartă în jos.

Blana are diferite nuanţe de alb, dar, în general, pielea este închisă la culoare. Moderat în lungime, părul ce formează blana (roba) poate fi drept sau ondulat. Înălţimea la greabăn este de 71-76 cm la mascul şi de 66-71 cm la femelă. Greutatea corporală este de 42-52 kg la mascul şi 32-41 kg la femela.

 

Personalitatea şi relaţiile cu familia

 

Kuvasz-ul este protector înnăscut şi poate fi posesiv. Fiecare membrul al familiei este considerat un membru al haitei sale, iar Kuvasz-ul îşi va apăra haita până la ultima suflare. Rasa tinde să devină independentă şi necesită o implicare cât se poate de timpurie, în direcţia dezvoltării unor aptitudini sociale adecvate.

Nefiind cea mai bună alegere pentru familiile cu copii mici, această rasă are tendinţa să devină mai bună în preajma mai multor adulţi din familie decât a unuia singur. Kuvasz-ul este un câine solicitant din punct de vedere emoţional, afectiv şi poate fi încăpăţânat. Îi place să petreacă un timp egal în casă şi în aer liber şi suportă bine atât ambianţele excesiv de calde, cât şi pe cele extrem de reci. Este de preferat să aibă un spaţiu de alergare şi se pretează mai bine celor care stau la casă.

 

Aspecte particulare

 

Kuvasz-ul poate fi intolerant şi agresiv. Acest câine necesită multă mişcare pentru a preveni apariţia plictiselii şi a problemelor de comportament. Socializarea lui timpurie este crucială pentru prevenirea dezvoltării unui comportament distant, rece, nesociabil şi independent.

Blana albă, frumoasă a Kuvasz-ului necesită o periere regulată. Nu trebuie îmbăiat des deoarece acest lucru poate duce la apariţia unei pieli uscate şi a problemelor la nivelul firului de păr.

Torsiunea (dilataţia) gastrică este o afecţiune bruscă ce pune în pericol viaţa câinelui, asociată umplerii stomacului cu aer. Displazia de şold este o malformaţie a articulaţiei coxofemurale ce are ca rezultat durerea, şchiopătarea şi artrita consecutivă. Maladia von Willebrand este o tulburare care are ca rezultat imposibilitatea de coagulare a sângelui. Câinii afectaţi vor sângera excesiv în urma traumatismelor sau a intervenţiilor chirurgicale. Durata medie de viaţă a Kuvasz-ilor este de 11-14 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS