7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCeaiul în bucătărie

Ceaiul în bucătărie

Ceaiul nu este folosit doar pentru a obţine reconfortanta băutură de care toată lumea a auzit. El este utilizat şi la prepararea unor feluri de mâncare.

În gastronomie, ceaiul poate fi utilizat ca infuzie pentru prepararea marinatelor, dar şi ca ingredient pentru creme sau sosuri. Ceaiul-pudră poate fi amestecat cu pesmet şi condimente pentru prăjirea peştelui, a cărnii de pui sau de porc.

De asemenea, poate fi pus în apa folosită pentru înăbuşirea ingredientelor unui anumit fel de mâncare. În plus, există o serie de alimente, precum carnea, peştele sau legumele, ce pot fi afumate cu ceai, care le oferă acestora o aromă deosebită.

Atunci când folosiţi ceaiul în bucătărie trebuie să respectaţi două reguli: nu folosiţi niciodată resturile de ceai preparate cu o zi înainte şi, de asemenea, nu infuzaţi frunzele mult timp, ci doar unu-trei minute. Produsele grase se îmbină foarte bine cu ceaiul şi îi amplifică savoarea. De aceea, el poate fi folosit pentru sosuri şi deserturi. Atunci când încălziţi apa pentru a începe pregătirea lor, puneţi câteva frunze de ceai. După aceea, filtraţi lichidul şi urmaţi reţeta aşa cum scrie în cartea de bucate. Operaţiunea de filtrare este necesară de fiecare dată când aţi pus într-un lichid (apă, lapte, suc de fructe) frunze de ceai, deoarece acestea nu sunt comestibile.

 

Ideal pentru prăjituri

 

Ceaiul verde, în special matcha, este extrem de apreciat în bucătărie. Acesta se prezintă sub forma unei pudre fine, fiind foarte uşor de utilizat. Matcha este servit în Japonia, în timpul ceremoniei ceaiului. El poate fi folosit la prepararea prăjiturilor, precum checurile ori fursecurile, a macaroanelor sau a sosurilor. Puteţi, de asemenea, să amestecaţi maioneza tradiţională cu o linguriţă de matcha şi veţi obţine un nou produs, pe care, dacă îl veţi pune pe masă la cină, vă veţi uimi toţi invitaţii. Aceştia nu vor avea nici cea mai mică idee ce ar putea fi, însă vor fi încântaţi de gustul „maionezei verzi“.

Mai puteţi pune un sfert sau o jumătate de linguriţă de pudră de ceai verde în ouăle pe care le bateţi pentru prepararea unei omlete, pe care ulterior o puteţi umple cu brânză de vacă.

 

Condiment pentru fripturi

 

Pentru a aduce ceva nou amestecului folosit pentru prăjirea cărnii, a caşcavalului sau a fileului de peşte, puneţi în compoziţia realizată din ouă bătute amestecate cu făină sau pesmet un pic de ceai verde şi condimente după bunul plac. Lăsaţi ceea ce doriţi să prăjiţi aproximativ 15 minute în amestecul respectiv.

Dacă doriţi să faceţi o friptură de pui cu o aromă deosebită, nu rămâne decât să luaţi bucata de carne şi să o acoperiţi cu un strat de ceai-pudră negru, amestecat cu chimen, ghimbir şi coriandru-pudră. Lăsaţi carnea să stea în acest amestec 15 minute, după care, fără să o curăţaţi, prăjiţi-o în tigaia care a fost în prealabil bine încălzită.

 

Afumături şi marinate

 

Folosindu-vă de o tigaie mai adâncă sau de un ceaun, puteţi afuma cu ceai ingredientele ce le veţi folosi la prepararea unei reţete.

Puneţi în tigaie sau în ceaun o folie de aluminiu şi pe aceasta frunzele de ceai (este recomandat ceaiul afumat Lapsang Souchong) şi condimente.

Aşezaţi deasupra un grătar, pe care puneţi alimentele pentru afumat. După ce începe să iasă fum, puneţi capacul şi lăsaţi-l 10-15 minute.

Puteţi prepara o marinată delicioasă folosind o infuzie de ceai, în care adăugaţi portocale şi scorţişoară. Aceasta este ideală pentru carnea de pui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS