21.2 C
Craiova
luni, 16 iunie, 2025
Știri de ultima orăMagazinBucătăria de weekend

Bucătăria de weekend

Pui cu măsline

Ingrediente: 600 g carne de pui, 200 g măsline negre nu foarte sărate, trei căţei de usturoi, 2-3 linguri pastă de tomate sau suc de roşii să acopere carnea, jumătate pahar de vin, ulei, o linguriţă de făină, sare, piper.

Mod de preparare: Se ia un pui, se împarte în 8 bucăţi. Puteţi alege pentru reţetă pulpele superioare şi inferioare, aripile. După ce au fost spălate, se pune ulei de măsline într-o tigaie mare şi se rumenesc. Separat, se pun măsline la fiert aproximativ 15 minute. Se scoate puiul rumenit pe o farfurie şi se scurge cea mai mare parte din grăsime. Se pune apoi din nou în tigaia fără ulei şi se acoperă cu sucul de roşii în care s-a dizolvat o linguriţă de făină. Dacă alegeţi să folosiţi pasta de tomate, o amestecaţi cu făină şi adăugaţi apă rece treptat, de abia după aceea punând-o în tigaie atât cât să acopere bucăţile de pui. Se adaugă şi măslinele scurse de apa în care au fiert, usturoiul mărunţit, sare şi piper după gust şi se lasă să se îngroaşe sosul. Spre final se adaugă vinul şi se mai lasă să dea un clocot. Se poate servi cu orez sau piure.

 

Baclava

Ingrediente: 250 g făină, 200 g unt sau margarină, 3-5 ml oţet, 5 g sare, 250 g miez de nucă, 650 g zahăr, un ou, 5 ml esenţă de migdale, coajă de lămâie, zahăr vanilat.

Mod de preparare:

Untul (margarina) se presează pentru eliminarea apei, după care se amestecă bine cu aproximativ 20 g făină presărată uniform pe toată suprafaţa. Se modelează sub formă de dreptunghi şi se bagă la rece 30 de minute (necesare pentru întărirea untului). Separat se frământă 200 g făină cu 150 ml apă, sare şi oţet, până se obţine un aluat ce trebuie modelat în formă de bilă şi crestat la suprafaţă, în diagonală, cu un cuţit şi se lasă 30 de minute. După aceea, se întinde pe planşetă pudrată cu făină, sub forma unei foi dreptunghiulare, cu mijlocul gros şi marginile mai subţiri. La mijloc se pune untul şi se împătureşte foaia în patru. Se lasă la rece 20 de minute. Se mai fac trei împăturiri, de fiecare dată în sens opus. Aluatul obţinut se împarte în două părţi egale, după care una se taie la rândul ei în două. Cele două sferturi se întind pe planşeta pudrată, în foi pătrate. Se aşază în tavi, se perforează cu furculiţa ca să nu se bombeze şi se coc la temperatură ridicată la început, pentru a permite creşterea foietajului, apoi la una medie, pentru a se coace uniform. Se scot din cuptor şi se lasă să se răcească. Jumătatea de aluat se întinde pe planşeta pudrată cu făină, obţinând o foaie mai groasă decât celelalte două, însă cu aceleaşi dimensiuni, se unge cu ouă, se aşază într-o tavă stropită cu apă, se porţionează în bucăţi pătrate şi se introduce pentru copt la cuptor, la o temperatură mai ridicată la început, apoi mai scăzută, pentru o coacere uniformă.

Una din foi se aşază într-o tavă cu marginile ridicate, se presară uniform jumătate din cantitatea de nuci, amestecate cu zahăr, apoi se pune a doua foaie, se presară restul de nucă amestecată cu zahăr şi se acoperă cu bucăţile de foietaj tăiate în porţii pe toată suprafaţa. Separat, se dizolvă 500 g zahăr în 200 ml apă şi se fierb aproximativ 8-10 minute, până se obţine un sirop legat. Se ia de pe foc, se răceşte puţin şi se adaugă esenţă de migdale sau de rom, zahărul vanilat şi coaja de lămâie, omogenizând compoziţia. Cât este încă fierbinte, se toarnă peste baclava câte puţin, lăsând să se îmbibe în compoziţie, apoi se porţionează cu cuţitul. Se mai lasă puţin să pătrundă siropul şi se serveşte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS