7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Banii cheltuiţi pentru ceilalţi aduc fericirea

Banii pot aduce fericirea, dar numai dacă sunt cheltuiţi pentru binele semenilor sau pentru cauze nobile, cel puţin aşa susţin cercetătorii canadieni. Un studiu ale cărui rezultate au fost publicate de curând în revista Science demonstrează valabilitatea, din punct de vedere ştiinţific, a ideii potrivit căreia omul are mai multă satisfacţie atunci când oferă decât când primeşte. Elizabeth Dunn, profesoară de psihologie în cadrul Universităţii British Columbia din Vancouver, împreună cu doi cercetători din cadrul Facultăţii de Economie Harvard, au efectuat trei experimente şi au încercat să stabilească dacă subiecţii sunt mai fericiţi după ce fac cumpărături în scopuri personale sau dacă nu cumva sunt mai fericiţi atunci când folosesc banii pentru a contribui la rezolvarea unui caz social ori în scopuri caritabile. „Am descoperit că oamenii care cheltuiau banii pentru ajutorarea celorlalţi erau cei mai fericiţi şi am confirmat astfel ceea ce se bănuia de mult“, a subliniat Elizabeth Dunn.

În cadrul primului experiment, 630 de americani au fost rugaţi să măsoare, pe o scară de la 1 la 5, gradul de satisfacţie pe care o simt după ce au folosit banii în scopuri persoanale, respectiv în beneficiul altora. Altruiştii s-au declarat mai fericiţi decât ceilalţi. În timpul celui
de-al doilea experiment, cercetătorii au măsurat gradul de mulţumire a angajaţilor unei companii din Boston după ce li s-au acordat prime cu valori cuprinse între 3.000 şi 8.000 de dolari. Potrivit celor spuse de Elizabeth Dunn, felul în care beneficiarii au cheltuit bonusurile s-a dovedit mai important pentru acest experiment decât suma propriu-zisă. „Cei care au folosit o parte importantă din primă pentru cauze sociale au declarat că sunt mai fericiţi decât cei care au folosit banii doar pentru ei“, a spus Dunn. În cadrul ultimului experiment, mai mulţi studenţi din Vancouver au primit sume cuprinse între cinci şi 20 de dolari ca bani de buzunar. Jumătate dintre studenţi au fost rugaţi să cheltuiască banii pentru plăcerile personale, ceilalţi au fost instruiţi să folosească banii în scopuri caritabile. Şi în acest caz, cei din a doua categorie s-au declarat mai fericiţi. Cea mai mare parte a cercetărilor în acest domeniu a fost îndreptată spre raportul existent între fericire şi cantitatea de bani de care dispun oamenii. „Am studiat cum folosesc oamenii ceea ce au“, a explicat Elizabeth Dunn, care pe viitor intenţionează să afle dacă munca voluntară oferă aceleaşi satisfacţii spirituale ca şi darurile materiale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS