10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Muzee incredibile

Ce au în comun un closet, un scaun, un vibrator şi o bucată de ciocolată? Fiecare dintre aceste obiecte reprezintă ceva unic şi şi-a câştigat dreptul să fie într-un muzeu care să îi prezinte povestea.

Pe mapamond există fel de fel de muzee, care de care mai originale, dedicate unor obiecte cel puţin stranii: de la closete la arta urâtă, de la sex la categoria universală a ciudăţeniilor. Sunt răspândite peste tot, în toate marile oraşe, atrăgând zilnic câteva sute de curioşi. La fel ca „suratele“ lor mai mari, muzeele naţionale de artă, de ştiinţă sau tehnic, acestea au devenit adevărate obiective turistice. „De vină“ pentru acest succes extraordinar este probabil capacitatea de a transforma normalitatea în ceva original sau faptul că sunt rodul pasiunii unui colecţionar sau a unui explorator curios care a descoperit în spatele unui obiect o poveste care l-a fermecat. În San Marino, de exemplu, se află Muzeul Ciudăţeniilor, care găzduieşte „obiecte şi personaje“ stranii într-o colecţie cu adevărat originală. Aici veţi găsi mici cutiuţe decorative folosite în secolul XVIII, în interiorul cărora se afla un material înmuiat în sânge pentru… capturarea purecilor sau a altor paraziţi.

 

Muzeul Artei Urâte

 

Spre disperarea criticilor de artă din întreaga lume, un nou tip de muzeu îi cucereşte pe occidentali, acela dedicat artei urâte. Cel mai cunoscut dintre ele se află în Statele Unite, numele său fiind simplu: MOBA – the Museum of bad art. Sloganul său este „artă prea urâtă pentru a fi ignorată“ şi colecţionează, expune şi aduce un omagiu artei urâte în toate formele ei, îndeosebi pictură. Moba a apărut tocmai din dorinţa de a reuni într-un singur loc cele mai nereuşite desene şi tablouri din toată lumea. Deşi pare greu de crezut, nu oricine ajunge să îşi expună nereuşite aici. Criteriile de achiziţie a unei opere sunt extrem de rigide, iar lipsa talentului nu este suficientă pentru a fi expus. Potrivit estimărilor, 90 la sută dintre „candidaturile“ depuse sunt respinse de comisia de specialişti. Moba a apărut din întâmplare în 1993, când Scott Wilson a descoperit la gunoi un tablou care a devenit simbol al muzeului. Este vorba de „Lucy in the field with flowers“, considerat un fel de Monalisa a artei urâte. Între timp, în muzeu au fost expuse peste 400 de opere din toate colţurile lumii.

 

Muzeul Toaletelor

 

În inima capitalei Indiei, New Delhi, a fost inaugurat în 1994 un „ironic“ muzeu dedicat toaletelor. El este vizitat anual de aproape o mie de turişti din toate colţurile lumii. Printre exponate se află documente, studii şi fotografii despre toalete şi evoluţia lor de-a lungul timpului. Vizitatorii pot admira de la WC-urile vechi, din lemn, la unele moderne care ard mizeria şi o îndepărtează automat. Iniţiativa construirii muzeului aparţine organizaţiei sanitare Sulhab, care luptă pentru igienă în India.

 

Amsterdam, oraşul sexului

 

Alt muzeu original se află în Amsterdam, oraşul libertin prin excelenţă, unde prostituţia şi consumul drogurilor sunt practici legale. Exact în buricul târgului, în zona canalului Damrak, a fost inaugurat în 1985 „Venus Tempel“, unde, pentru doar trei euro, amatorii de senzaţii tari pot admira un amalgam de poveşti erotice sau obiecte de artă cu caracter pronunţat sexual.

Călătoria în lumea sexului începe încă din hol, unde, un exhibiţionist „se dezveleşte“ fără pudoare exact sub nasul vizitatorilor, şi se termină cu colecţia de obiecte „Sex de-a lungul vremurilor“ – de la falusul gigantic de piatră de pe vremea romanilor până la centurile de castitate de metal din Evul Mediu.

Dintre exponate nu lipsesc un manual erotic chinezesc din secolul XVIII sau un capac de toaletă din lemn pictat cu motive sexuale.

Ceva mai departe, la Ludano, în Elveţia, gurmanzii se pot bucura de o experienţă de neuitat în Choco Land Museum, care este mai degrabă un parc de distracţii decât un muzeu.

Fondat în 1991 de Chocolat Alprose, muzeul evocă toate fazele procesului de creare a deliciosului desert, de la prelucrarea cantităţilor de cacao şi până la realizarea unui număr surprinzător de produse, precum batoane, bomboane, îngheţată, tort sau chiar produsele cosmetice din ciocolată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS