10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Femeile se vor putea reproduce singure

Spermă obţinută din celulele măduvei osoase a femeilor, aceasta este ultima frontieră în materie de cercetări legate de reproducţie. Oamenii de ştiinţă britanici din cadrul Universităţii Newcastle upon Tyne propun un scenariu în care bărbaţii ar putea deveni inutili în procesul reproductiv. Se pare că femeile sunt avantajate sub acest aspect, însă nu pentru mult timp, deoarece pasul următor al cercetărilor ar putea fi acela de a obţine ovule femeieşti din măduva osoasă masculină. Rezultatele studiului au fost publicate recent în revista New Scientist. Autorii cercetării au subliniat însă un aspect foarte important al studiului lor. Femeile vor putea să devină în această manieră mame doar de fetiţe, deoarece sperma creată din măduva lor nu conţine cromozomul Y.

Această nouă descoperire va folosi în primul rând pentru rezolvarea problemelor legate de infertilitate, însă se va dovedi utilă şi în alte cazuri. Va permite cuplurilor de homosexuali, atât femei, cât şi bărbaţi, să aibă copii cu propriul ADN. „Din punct de vedere tehnic, se porneşte de la celulele staminale ale măduvei osoase ale unui animal de sex femeiesc, capabile să se dividă în multe alte celule. Cu ajutorul substanţelor chimice şi al vitaminelor acestea sunt transformate în celule spermatice“, au precizat autorii studiului, care au avansat deja cererea pentru continuarea cercetărilor încununate cu succes în cazul experimentelor efectuate pe şoareci. Biologul care a pus la punct tehnica, Karim Nayernia, este convins că „poate crea în doi ani spermă femeiască la nivelul primelor stadii celulare. Pentru a obţine celule spermatice mature, capabile să fertilizeze un ovul, va fi nevoie de trei ani în plus“.

Cursa pentru că găsi un remediu pentru infertilitate este globală. Nu doar în Anglia se desfăşoară cercetări în acest domeniu. La San Francisco, Greg Aharonian a declarat că efectuează cercetări pentru a obţine spermă femeiască şi ovule masculine.

Oamenii de ştiinţă brazilieni de la Butant Institute au precizat că au reuşit să creeze, pornind de la celule staminale embrionale de şoareci de sex masculin, atât spermă, cât şi ovule, iar acum încearcă să ajungă la acelaşi obiectiv, folosindu-se de celule ale pielii.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS