11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCiocolata, rudă cu berea

Ciocolata, rudă cu berea

Substanţele chimice identificate pe vasele de ceramică pe care arheologii le-au scos la suprafaţă pe teritoriul actualului stat Honduras confirmă teoria potrivit căreia popoarele antice din America Centrală beau ciocolată încă de prin anul 1100 î.d.Hr. Se pare că delicioasa licoare era încă de pe atunci la mare preţ.

Boabele de cacao au devenit un element extrem de important nu doar pentru civilizaţiile din Mezo-America, regiunea ce cuprinde America Centrală şi teritoriul statului Mexic, dar şi pentru azteci şi pentru populaţia Maya, fiind folosite la un moment dat chiar şi ca monedă de schimb. Mai mult decât atât, populaţia Maya preţuia atâta de mult dulcele aliment încât chiar venera un zeu al ciocolatei. Analizele făcute vaselor Maya din perioade mai apropiate zilelor noastre, la care se adaugă şi peripeţiile povestite de conchistadorii spanioli, indică faptul că ciocolata sub formă lichidă era obţinută prin fermentare în vase mai mari şi apoi amestecată pentru a face spumă, întrucât vechile popoare considerau că aceasta „face totul“. Spuma era creată „artificial“, prin suflarea aerului în ciocolata proaspăt turnată dintr-un recipient în altul.

În secolul XVI, conchistadorii spanioli amestecau pasta de ciocolată cu apă, porumb, miere şi chiar ardei iute pentru a produce diverse licori, cele mai multe foarte amare. Ideea de a combina ciocolata cu zahăr le-a venit tot spaniolilor, în secolul XVII, iar ciocolata în forma solidă cu care ne delectăm în prezent nu a apărut decât în secolul XIX.

 

Ciocolata a fost o băutură alcoolică

 

Specialiştii spun că, iniţial, ciocolata a fost, de fapt, o băutură alcoolică obţinută prin fermentarea fructelor arborelui de cacao şi că băutura cu gust de ciocolată făcută din seminţe de cacao, pe care aztecii şi mayaşii o preţuiau ca pe o zeitate, a apărut mult mai târziu.

Echipa de cercetători condusă de John Henderson, profesor de antropologie în cadrul Universităţii Cornell din New York, susţine că, de fapt, oamenii consumau delicioasa ciocolată chiar cu 500 de ani înainte de perioada pe care o estimaseră iniţial, argumentând prin unele descoperiri arheologice care o plasau undeva în jurul anului 600 î.d.Hr. Profesorul Henderson spune că este foarte posibil ca gustul ciocolatei să fi fost descoperit din greşeală de vechii producători de bere, care puneau la fermentat pulpa fructelor de cacao pentru a obţine un soi de bere cunoscută în prezent drept „chica“ şi care încă se produce în Spania. „Probabil că, tot aşteptând ca seminţele de cacao să fermenteze, berarii au gustat lichidul şi şi-au dat seama că produsul intermediar este foarte bun“, a explicat Henderson. „Prin urmare, putem trage concluzia că industria de azi a ciocolatei datorează multe acestei băuturi fermentate rudimentare“, a glumit acesta.

 

Despre vasele pentru ciocolată

 

În cadrul studiului, specialiştii au analizat vasele de ceramică descoperite în regiunea Puerto Escondido din Honduras şi au găsit o substanţă chimică numită teobromină, ce se găseşte doar în planta de cacao, ingredientul de bază al ciocolatei.

Dintre cele 13 vase analizate, testul pentru teobromină sau cafeină a ieşit pozitiv, indicând prezenţa urmelor de ciocolată. Acesta pare a fi însă singurul element comun al acestor vase: stilurile în care sunt realizate obiectele sunt atât de diferite încât arheologii au tras concluzia că vasele erau fie transmise de la o comunitate la alta, fie erau folosite pentru a întări legăturile dintre comunităţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS