19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBucătăria de week-end

Bucătăria de week-end


Dacă ciorbele şi sosurile pe care le pregăteaţi cu atâta plăcere nu mai sunt pe gustul familiei, puteţi încerca o reţetă nouă. Ciuperci cu smântână şi verdeaţă şi, de ce nu, un tort grecesc.

Ciuperci cu smântână şi verdeaţă

Ingrediente: 1 kg de ciuperci, 400 ml de smântână, o jumătate de pachet de unt, 4 – 5 cepe, o lingură făină, două legături de pătrunjel, două legături de mărar, sare.Mod de preparare: Spălaţi ciupercile bine, în mai multe ape, apoi le tăiaţi felii, cu tot cu codiţe. Ceapa o tocaţi mărunt. Într-o tigaie mare şi adâncă, puneţi la călit în unt ceapa şi ciupercile.

Când apa lăsată de ciuperci a scăzut, iar acestea sunt bine pătrunse, adaugaţi smâtâna, amestecaţi cu făină şi lăsaţi totul să fiarbă. La final, puneţi sarea şi verdeaţa tocată mărunt.

Tort grecesc

Ingredinte: pentru blat: 200 g făină, 100 g griş, 2 linguriţe bicarbonat de sodiu, puţină sare, 350 g zahăr, 250 ml iaurt natur, 3 ouă, o lămâie.

Pentru sirop: 250 ml apă, 250 g zahăr, o lămâie şi puţin unt pentru uns tava.Mod de preparare: Se pun într-un bol toate ingredientele „uscate“, făina, grişul, bicarbonatul, sarea, zahărul, şi coaja rasă de la o lămâie. Separat, în alt bol, se amestecă ingredientele „umede“, iaurtul, ouăle şi zeama de la o lămâie. Apoi se amestecă tot ce este în cele două boluri şi se pune compoziţia într-o tavă de copt, unsă în prealabil cu unt. Se coace la foc mediu (160 grade) în circa 50 de minute. Cât timp prăjitura e la cuptor se prepară siropul prin fierberea apei, a zahărului şi a unei lămâi (se vor folosi atât zeama, cât şi coaja rasă).

După ce se scoate prăjitura din cuptor se toarnă jumătate din sirop. Se acoperă tava cu o folie de aluminu şi peste un sfert de oră se toarnă şi restul de sirop. După răcirea prăjiturii se taie pătrate. Vara se poate servi cu globuri de îngheţată de lămâie!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS