9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBulimia shoppingului loveşte America

Bulimia shoppingului loveşte America

15 milioane de americani sunt afectaţi de „sindromul shoppingului“, cheltuielile nebuneşti fiind pentru ei la ordinea zilei.

După obsesia shoppingului, americanii par să se fi contaminat cu o nouă boală. Cei mai mulţi dintre locuitorii de dincolo de Ocean profită de sistemul de comerţ american şi mai nou au devenit „returnanţi profesionişti“. Ei cumpără pentru că în acest fel se simt mai bine, după care însă, chinuiţi de remuşcări, returnează obiectul achiziţionat. În opinia psihologilor, aceste gesturi sunt specifice „bulimicilor de shopping“, denumire lansată de April Lane Benson, autoarea cărţii „I shop, therefore I am“ (Cumpăr, deci exist), un bestseller care a analizat în detaliu boala mentală a shoppingului extrem, o problemă care afectează unu din doi americani. De altfel, autoarea cărţii a creat chiar un site, unde persoanele „suferinde“ pot afla mai multe detalii despre această „maladie“ modernă , pot descoperi experienţele altor semeni şi se pot pune la curent cu cele mai eficiente metode de tratament.

 

De la euforie la remuşcări

 

Persoanele dependente de shopping simt o senzaţie de euforie atunci când au în mână articolul mult visat, însă odată ieşite din magazin sunt cuprinse de o adevărată furie, amestecată cu remuşcări şi tristeţe. Există numeroase cazuri în care cumpărătorii nu se folosesc de bunul cumpărat, în timp ce alţii îl returnează la doar câteva zile după achiziţie.

Acest ultim mod de comportament este comparat de Lane Benson cu bulimia. Pentru acest tip de bulimici, procesul de restituire a mărfurilor cumpărate este unul devenit deja obicei. O doamnă care a dorit să îşi păstreze anonimatul a declarat pentru AbcNews că de obicei petrece 20 de ore pe săptămână numai ducând înapoi la magazin bunurile cumpărate. Acest fenomen nu este străin nici comercianţilor. În Statele Unite, magazinele sunt obligate să accepte returnarea unui articol, fără a pune prea multe întrebări, în termen de două săptămâni de la data achiziţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS