19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSute de artişti au cântat în concertele Live Earth

Sute de artişti au cântat în concertele Live Earth

Sute de artişti printre care Madonna, Shakira şi Bon Jovi au cântat sâmbătă în concertele Live Earth, organizate în peste 130 de ţări, inclusiv în România. La Bucureşti au urcat pe scenă, printre alţii, Iris şi Voltaj, concertele urmărind să tragă un semnal de alarmă privind încălzirea globală.

Evenimentul, organizat la iniţiativa fostului vicepreşedinte american Al Gore, a durat 22 de ore, a început cu concertul de la Sydney şi s-a terminat cu concertul de pe plaja Copacabana din Rio şi cel organizat în New Jersey. Live Earth a parcurs zeci de mari oraşe ale lumii, Sydney, Tokio, Hamburg, Johannesburg, Londra, Washington şi Bucureşti, iar pe scenă au urcat artişti internaţionali, dar şi artişti cunoscuţi doar local.
„Voi sunteţi Live Earth“, a fost mesajul lui Al Gore către spectatorii adunaţi la New Jersey, în faţa unei scene realizată din materiale reciclabile. În discursul său, Gore a pledat pentru interzicerea emisiilor de carbon şi le-a spus oamenilor să încerce să convingă guvernele să facă mai mult pentru salvarea planetei. „Azi două miliarde de oameni au venit în 130 de ţări de pe şapte continente“, a continuat Gore. „Vremuri ca acestea cer acţiune, vă rog semnaţi petiţia Live Earth“, a mai spus iniţiatorul concertelor. Al Gore doreşte ca liderii mondiali să semneze, până în 2009, un tratat prin care guvernele să-şi asume misiunea de a reduce, în ţările bogate, încălzirea prin poluare cu 90%.
Madonna, care a urcat pe scena amenajată la Londra, a cântat şi o piesă scrisă special pentru acest eveniment, „Hey You“. În timp ce interpretau, pe ecranul din spatele ei au fost proiectate imagini cu dezastre de mediu. Madonna i-a mulţumit lui Al Gore pentru iniţiativa pe care a avut-o. „Îi mulţumesc pentru că a sunat deşteptarea pentru lumea care avea mare nevoie de asta şi pentru că a atras atenţia că nu mai avem timp“, a spus artista.

Show muzical şi politic la New Jersey

Show-ul din New Jersey a cuprins şi momente politice. Roger Waters (fost membru al trupei Pink Floyd) a intepretat piese precum „Money“ şi „Another Brick in the Wall“, iar în timpul prestaţiei, pe ecranul din spatele lui a apărut o imagine a preşedintelui George W. Bush, cu animaţii ce îl acuzau pentru războiul din Irak.
Totodată, în timpul recitalului The Police, rapperul Kanye West a urcat pe scenă alături de trupă şi a cântat versurile „Avem nevoie de lideri noi pe care să îi urmăm… Al Gore are votul meu“. Un avion a survolat stadionul cu bannerul „Draftgore.com“, probabil în speranţa de
a-l convinge pe Al Gore să candideze la preşedinţia SUA, deşi acesta a făcut declaraţii din care reiese că nu are de gând să facă acest lucru.
Tot la New Jersey unii ecologişti au tras semnale de alarmă privind emisiile de noxe pe care un astfel de concert global le presupune. Cântăreaţa KT Tunstall a spus că doar producerea şi vânzările din primul an al albumului său de debut au generat peste 650 de milioane de tone de emisii de carbon şi că a încercat să compenseze acest efect plantând 6.000 de copaci.
O piesă cântată atât la Londra, de Corinne Bailey Rae, cât şi la New Jersey, de Alicia Keys, a fost „Mercy Mercy Me (The Ecology)“, un hit al lui Marvin Gaye din 1971. Tot la Londra, trupa Spinal Tap a cântat „Warmer Than Earth“, o piesă în care diavolul se plânge de temperaturile ridicate din Marea Britanie.
Unul dintre cele mai ciudate momente l-a constituit apariţia pe scena din New Jersey a cercetătoarei Jane Goodall. „O să încep prin a vă transmite urări din partea cimpanzeilor“, a spus ea înainte de a începe să mimeze o maimuţă.

Robert Plant la Bucureşti

Concertul global, organizat special în data de 7 iulie pentru simbolistica datei 07.07.07, a ajuns şi pe al şaptelea continent, Antarctica, unde trupa Nunatak a cântat în faţa a 17 cercetători. La Hamburg, în ciuda ploii, aproximativ 30.000 de persoane au participat la concert, iar pe scenă au urcat, printre alţii, Shakira şi Yusuf, Cat Stevens. Show-ul de la Rio, aprobat de autorităţi în ultimul moment, au adunat peste 600.000 de spectatori.
În Bucureşti, Live Earth durează două zile. La concertul de sâmbătă, la care au urcat pe scenă Iris, Holograf, Direcţia 5, Voltaj şi Phoenix, au fost foarte puţini spectatori, iar organizatorii au spus că acest lucru se întâmplă tocmai din cauza caniculei, pe care emisiile de noxe o provoacă. Ieri, pe scena Live Earth din Bucureşti era aşteptat să cânte Robert Plant, fostul solist al trupei Led Zeppelin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS