19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Masa de duminică


Supă de fasole neagră

Ingrediente: 1 lingură de ulei de măsline; 3 căni ceapă tocată; 8 căţei de usturoi; 1 morcov; 3 linguriţe chimion; 2 linguriţe sare; 1 ardei roşu; 450 g fasole neagră; 1/2 cană apă; 1 cană suc de portocale; ardei iute, după gustMod de preparare:

Uleiul de măsline se încinge într-o tigaie la foc potrivit. Se adaugă ceapa, jumătate din cantitatea de usturoi, morcovul şi se presară chimion şi sare. Se ţin pe foc până ceapa şi morcovul se frăgezesc, după care se adaugă restul de usturoi şi ardeiul roşu.

Tigaia se ia de pe foc după ce toate legumele s-au frăgezit. Se adaugă apoi fasolea fiartă, apa şi sucul de portocale în tigaie şi se presară ardei iute. Totul se transferă apoi într-un blender şi se pasează (puteţi face acest lucru cu toată cantitatea de supă sau numai cu o parte). Crema se toarnă la loc în tigaie şi se lasă pe foc încă 10 minute.

Tortellini cu brânză, ciuperci şi usturoi

Ingrediente: 250 grame tortellini, fierte şi scurse de apă; 1 lingură de ulei; 200 grame ciuperci feliate; 2-3 roşii, tăiate felii subţiri (cu tot cu sos); brânză rasă (de preferinţă, parmezan); sos din câteva frunze de busuioc tocat mărunt şi 3-4 căţei de usturoi pisaţi.Mod de preparare:

Încingeţi uleiul în tigaie la foc potrivit şi adăugaţi ciupercile. După cinci minute, adăugaţi roşiile şi amestecaţi mereu până încep să fiarbă. Daţi focul la mic şi mai lăsaţi cinci minute. Se serveşte peste tortellini, cu brânză rasă deasupra.

Colţunaşi cu brânză

Ingrediente: Aluat: 2 ouă mari; 150 g făină; 50 g griş; 30 ml ulei. Umplutura: 1/4 kg brânză telemea; 1 ou; 50 g unt; 200 ml smântână; 25 g făină; mărar. Mod de preparare:

Brânza telemea se pune la desărat cu 2-3 ore înainte, în apă rece. Se sparg ouăle într-un castron, se amestecă uleiul, apoi se pun făina şi grişul. Se amestecă şi se frământă cu mâna, îndoind mereu aluatul sub podul palmei, aproximativ 5 minute, până când nu mai necesită făină. Se aşază aluatul pe masa presarată cu puţină făină. Se lasă zece minute, ca să devină elastic şi să se întindă mai uşor. Se taie foaia în pătrate de 5/5 cm. Brânza telemea, desărată şi scursă bine, se rade sau se zdrobeşte bine cu furculiţa, apoi se amestecă şi oul, făina, mărarul şi se împarte pe pătrate. De asemenea, se pot amesteca 150 g brânză de vaci cu 50-100 g brânză telemea, la care se adaugă oul, făina, mărarul verde sau uscat. Pătratul se îndoaie peste umplutura în formă de triunghi. Marginile se presează bine, ca să nu se desfacă la fiert.

Se fierb la fel ca şi colţunaşii cu carne, lăsându-i în apă 15 minute, după care se ia cratiţa de pe foc, ca să se umfle aluatul. Apoi se strecoară fără să se limpezească. Se aşază într-un vas termorezistent cu bucăţele de unt şi cu smântână deasupra.

Vasul se introduce în cuptor cu zece minute înainte de servire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS