20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinFarmecul Olteniei rurale

Farmecul Olteniei rurale

„Avem o ţară frumoasă, spunea cineva deunăzi, când hoinărea pe coclaurile Doljului. Păcat că …“ şi s-a oprit. Mă opresc şi eu la aceeaşi frumuseţe – a Olteniei, deocamdată – care, dacă ar fi să ne-o lipim pe frunte, ne-ar da bilet de intrare liberă pe toate podiumurile Europei. Păcat (că)…

Hulită de bucureşteni, ironizată potolit de ardeleni şi povestită în bancuri de moldoveni, Oltenia are un cusur pe care nimeni nu i-l poate tăgădui: e frumoasă. Lăsând la o parte oraşele – un pic cam multişor mutilate de comunism, faţă de alte părţi ale ţării – precum şi zonele turistice deja cunoscute, „ţara“ oltenească este de departe mai pitorească decât toate cele trei regiuni amintite la început. Atuul de căpătâi este diversitatea, cadrul natural plecând de la stâncăria impresionantă, la dealurile blănoase de păduri, trecând apoi prin câmpiile stropite cu maci şi oprindu-se în adâncul tumultuos al Dunării. Şi fiecare judeţ al Olteniei cuprinde măcar două dintre aceste forme de relief: câmpiile sudice din Dolj şi Olt au graniţa pe Dunăre, câmpiile înconjurate de dealuri din Mehedinţi îşi sprijină fruntea pe piscuri, la nord, şi îşi înmoaie tălpile în acelaşi fluviu bătrân, la sud. Iar Gorjul şi Vâlcea, ici însorite şi colo umbroase, îşi temperează climatul colinar cu acela al Carpaţilor Sudici.

Căpiţe de fân, flori rare şi găini la poartă

Ochiul călătorului este obişnuit cu alternarea câmpurilor de cereale, cu zonele viticole şi pomii fructiferi. Iar în toate anotimpurile, pe tot cuprinsul Olteniei „cresc“ tradiţionalele căpiţe de fân ce dau mai bine decât orice altceva senzaţia de rural, de „la ţară“. De asemenea, flora Olteniei este deosebit de bogată: cuprinde 900 de plante, dintre care 300 rare. Aici se poate găsi cea mai mare pădure de castan comestibil (Tismana), dar şi pădurea de liliac sălbatic (Ponoare, 20 de hectare), parfumul său atrăgând an de an, în prima parte a lunii mai, iubitorii naturii şi ai folclorului la „Sărbătoarea liliacului“ (Baia de Aramă).
Fauna Olteniei captează atenţia vizitatorilor datorită diversităţii – urs, capra de munte, linx, vulturul de stâncă, vulturul brun, vulturul sur, cocoşul de munte, cai, veveriţe, berze, specii rare de fluturi, vipera cu corn, broaşte ţestoase. Turiştii – cei străini, în mod special – sunt surprinşi să vadă aici (ca nicăieri în altă parte), lăsate libere, în faţa caselor şi pe uliţe, aşa-numitele animale domestice pe care aproape orice ţăran din Oltenia le are în bătătură – găini, gâşte, raţe, curci.

Vânătoare de urşi şi pescuit „cu sacul“

Regiunea este foarte bine cunoscută vânătorilor, deoarece posedă numeroase domenii unde acest sport se poate practica. Vânătoarea este permisă persoanelor cu permis de vânătoare recunoscut în Europa şi se poate desfăşura atât în zona de câmpie, cât şi în cea de deal şi munte. În funcţie de cotele şi perioadele legale, trofeele „cad“ fără număr: cerbul comun, cerbul nobil, căprioara, capra neagră, mistreţul, ursul, cocoşul de munte, iepurele, fazanul, potârnichea, prepeliţa, becaţinele, gâştele sălbatice, raţele, lişiţele, becaţele, sturzul, lupul, vulpea, pisica sălbatică, linxul, bursucul.
Pescuitul sportiv se poate desfăşura în condiţii excepţionale, pe tot cuprinsul regiunii. Pornind de la Dunăre, speciile specifice care se pot găsi în acest fluviu sunt somnul (la pescarii norocoşi poate atinge greutatea de 150 kg), cega, morunul, nisetrul, şalăul. Pe lacurile de câmpie, undiţa nu are odihnă – crapul, carasul, ştiuca – dar nici în râuri – cleanul, mreana. Iar pe râurile sau în lacurile de munte, pescarii se pot lăuda turiştilor cu un meşteşug rar, născut din nevoia de “a înşela” apele repezi. Acesta este pescuitul la sac, pescarul fiind aşezat fie pe o plută bine ataşată, fie pe un pod de lemn care  avansează câţiva metri în apă, în locurile unde se formează curenţi puternici. Instrumentul de pescuit este un fel de polonic imens a cărui cupă formează filete cu o deschizătură de şase-şapte metri pătraţi şi o cavitate de doi-trei metri, polonic al cărui mâner este un trunchi lung de copac fixat ca un levier. Metoda este fără greş şi un prilej de uimire şi admiraţie pentru orice neiniţiat: curentul antrenează peştele care intră în această cupă, pe care pescarul o înalţă. Plină, evident, de speciile rare de păstrăv şi lostriţă.

Echitaţie la Slatina şi excursii ecvestre în Gorj

Frumosul rural al Olteniei oferă multe alte minunăţii. Între ele se numără echitaţia, sport nobil în alte ţări europene şi prea rar practicat la noi. Aici însă, în pitorescul sud al României, lucrurile au început să se schimbe. În Slatina există o fermă specializată în cai de curse. Iar la Bistreţ, în judeţul Mehedinţi, s-a înfiinţat, de asemenea, o crescătorie de cai de rasă. Ambele oferă, la cerere, cursuri de învăţare a echitaţiei şi plimbări prin împrejurimi. Excursiile ecvestre au început să fie şi ele solicitate de turiştii dornici de senzaţii unice. Programul Gorj Aventura asigură plimbări călare, deosebit de plăcute în Munţii Parâng şi Vâlcan. Cât despre Craiova, aceasta adăposteşte, în cadrul Parcului „Romanescu“, cel mai mare hipodrom din Oltenia. Păcat că… nu este folosit şi în scopul pentru care a fost construit.
Ce contează deci ce hulesc bucureştenii, ce comentează rar ardelenii şi câte bancuri născocesc pe oră moldovenii pe seama noastră, a oltenilor?! Şi pentru că nu le purtăm pică, le adresăm şi o invitaţie pe meleagurile fermecate ale Olteniei: dacă aveţi ocazia, trăiţi o vacanţă la ţară! Va fi minunată! „Cazarea“ într-o gospodărie tipic ţărănească, într-un cadru natural minunat şi în ambianţa deosebită creată de ospitalitatea gazdelor, frumuseţea obiceiurilor populare sau mâncarea tradiţională din produse de casă  vor fi o schimbare de decor binemeritată! Nu ezitaţi să participaţi direct la strânsul recoltei, la fabricarea tradiţionalei ţuici sau la sărbătoarea scurgerii vinului, cu lăutari, nuci şi castane fierte. Şi chiar dacă nu aveţi permis, e musai să însoţiţi un pescar sau un vânător, măcar câteva ore din „serviciul“ lor. Cu siguranţă că toate acestea vă vor schimba tonusul, vă vor reda pofta de viaţă! Şi vă vor schimba în mod sigur părerea despre olteni!!
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU