11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Masa de duminică

Caşcaval pane

Ingrediente: 500 g caşcaval; două ouă; un pahar cu bere; drojdie uscată, zahăr, boia, piper, cimbru, ulei, o cană cu făină.
Mod de preparare: Se alege un caşcaval cât mai gras, care se taie bucăţi mici. Acesta se tăvăleşte în următoarea compoziţie: se bat două ouă, în care se adaugă puţin câte puţin făina. Se face o maia dintr-un vârf de cuţit de drojdie uscată dizolvată în apă caldă şi cu puţin zahăr. Aceasta se lasă zece minute. Apoi se toarnă peste ouăle amestecate cu această maia un pahar de bere, pentru a face spumă. Compoziţia trebuie să iasă ca de clătite (nici prea groasă, nici prea subţire). Caşcavalul „tăvălit“ prin acest „sos“ se prăjeşte în mult ulei fierbinte şi la foc iute (într-un vas mai mult înalt decât plat). Pe caşcaval se poate pune puţină boia, piper şi eventual cimbru.

Burritos

Ingrediente: 200 g carne de vită (antricot); o cană de orez fiert; o ceapă mică; un ardei gras mic; o conservă mică de fasole (opţional); 50 g caşcaval; două linguri de smântână; două tortilla din făină; două – trei linguri de pico de gallo; ulei; condimente pentru friptură, sare, sos Tabasco.
Mod de preparare: Se curăţă ardeiul şi ceapa şi se taie julienne. Se călesc în puţin ulei cu apă până se înmoaie şi ceapa devine translucidă. Între timp se taie carnea felii subţiri de 2-3 mm grosime şi 2-3 cm lungime. Se freacă apoi carnea cu puţină sare, Tabasco şi condimente. Se încing două – trei linguri de ulei şi se prăjeşte până se rumeneşte frumos, la foc mare. Se încălzeşte orezul şi fasolea. Se întinde tortilla şi se pune jumătate de orez, ceapa şi ardeiul călit, o lingură de smântână, caşcaval, fasole, roşii (pico de gallo), sos Tabasco. Se rulează şi se mănâncă cât este cald.

Prăjitură cu mere

Ingrediente: un kg mere; patru ouă; un pahar de 250 ml cu făină; un pahar de 250 ml cu zahăr; 100 ml apă; 100 ml ulei; o linguriţă praf de copt; ulei şi făină pentru uns tava.
Mod de preparare: Se spală şi se curăţă merele de coajă şi de sâmburi. Se taie în cubuleţe de aproximativ 2 cm. Se bat albuşurile spumă. Se încălzeşte cuptorul la foc mic – mediu 350°F. Peste albuşurile bătute spumă se adaugă zahărul, uleiul, apa, gălbenuşurile şi praful de copt stins cu puţină zeamă de lămâie sau oţet. Se amestecă de jos în sus, nu pe orizontală. Se adaugă merele în compoziţie. Se unge o tavă de jena cu ulei şi se tapetează cu făină. Se pune compoziţia în tavă şi se dă la cuptor aproximativ 35 – 40 minute. Nu se deschide uşa cuptorului în primele 25 de minute. Se poate servi caldă cu îngheţată de vanilie şi frişcă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS