7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinUrsuletii Koala - marsupiale erbivore

Ursuletii Koala – marsupiale erbivore

Desi sunt cunoscuti ca ursuleti Koala, de fapt aceste animale nu sunt ursi. Koala este o specie de marsupiale erbivore care traiesc in Australia si pe care istoria si civilizatia umana le-au obligat sa traiasca in copacii dintr-un teritoriu destul de restrâns din estul continentului Australian.


Acum 20 de milioane de ani, aceste animale traiau pe un teritoriu mult mai vast din Australia, inclusiv in regiunea de nord, acolo unde s-au descoperit cele mai vechi fosile. Pe atunci, continentul era acoperit in mare parte de paduri tropicale, care ofereau animalelor Koala o alimentatie variata. Dar pe masura ce temperatura Pamântului s-a racit si foarte multe varietati de plante au disparut, aceste animale marsupiale a trebuit sa se adapteze conditiilor de trai si au ajuns sa supravietuiasca hranindu-se doar cu frunze de eucalipt. Prin urmare, din regiunile de unde a disparut eucaliptul a disparut si specia Koala.


Eucaliptul are un continut foarte mic de proteine si elemente nutritive, deci nu este o sursa eficienta de energie. Astfel se explica de ce un Koala doarme aproximativ 20 ore pe zi, dupa care manânca in jur de o jumatate de kilogram de frunze de eucalipt (in special noaptea). Si pentru ca sursa de hrana se gaseste in partea de sus a eucaliptului, Koala coboara foarte rar din copaci si nu „se deranjeaza“ sa faca acest lucru nici macar pentru a bea apa, pentru ca frunzele de eucalipt contin suficienta apa pentru a satisface nevoia de lichide a acestor animale.


O data cu venirea colonistilor englezi in jurul anilor 1800, Australia a pierdut cea mai mare parte a populatiei de Koala, populatie al carei habitat a fost limitat la regiunile de est.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS