20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAparitii editoriale

Aparitii editoriale

„Calea samuraiului astazi“, de Yukio Mishima


Traducere din engleza de Iuliu Ratiu


Editura Humanitas


 


Yukio Mishima, unul dintre cei mai importanti prozatori japonezi, considerat de laureatul premiului Nobel pentru literatura Yasunari Kawabata un „tip de geniu care apare o data la 300 de ani“, a intrat in legenda dupa sinuciderea spectaculoasa din 1970. Atunci, autorul „Pavilionului de aur“ si-a facut seppuku la sediul Fortelor de Autoaparare din Tokyo, conform filozofiei sale de viata, care afirma ca exista inca un cod al onoarei samurailor si ca esential este sa mori cât esti inca in putere.


Mishima a fost intreaga viata adeptul faimosului cod original „Hagakure“ (literal, „Ascuns printre frunze“), scris de calugarul-samurai Yocho Yamamoto (1659-1719), si a incercat toata viata sa urmeze preceptele unei caste care se baza pe faimoasa optiune: „Intr-o situatie de viata si de moarte, actioneaza simplu, alegând pe loc moartea“.


„Calea samuraiului astazi“ a fost scrisa in 1967 si reprezinta o interpretare personala a lui „Hagakure“, pornind de la faimoasa sentinta a lui Yamamoto: „Destinul samuraiului este moartea“. Autorul considera in prologul cartii ca Hagakure este „pântecele operei mele literare“ si o filozofie a vietii care ar putea zgudui impasul in care se gasea lumea literaturii, dar si lumea iesita dintr-un razboi nimicitor.


In fraze scurte, dar foarte elocvente, Mishima prezinta cele 48 de principii vitale ale Hagakure, din care voi prezenta una – pentru uzul celor care isi permit sa mai tina cont de astfel de repere morale: „Nu trebuie calculat totul prin prisma câstigului sau a pierderii. Un barbat calculat este un las. Spun asta fiindca toate calculele au de-a face cu profitul si pierderea si, prin urmare, acea persoana este constant preocupata de câstig si pierdere. Sa moara este o pierdere, iar sa piarda este un câstig, astfel ca ea decide sa nu moara. De aceea, ea este lasa. La fel, un om educat isi camufleaza cu elocinta si inteligenta lasitatea si lacomia, care ii sunt, de fapt, adevarata natura. Multi oameni nu isi dau seama de aceste lucruri“.


Volumul a fost declarat cel mai râvnit de cititori la recenta editie a Târgului de carte Gaudemaus de la Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS