17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMartisorul, simbol al primaverii

Martisorul, simbol al primaverii

Martisoare la tot pasul, semn ca primavara bate la usa. Modele diverse, clasice, moderne, preturi pe masura calitatii si barbati rataciti printre masute in cautarea simbolului cel mai de pret, asa arata acum orasul in prag de 1 Martie.


Pentru ca se apropie 1 Martie si martisoarele au invadat strazile, am pornit si noi prin târg in cautarea celor mai dragute exemplare, simboluri ale primaverii. Tarabe pline, aranjamente dintre cele mai interesante, valize pline cu tot felul de inimioare, catelusi, papusele in miniatura sub forma de martisoare. O gama variata si preturi pe masura exponatelor. Cele mai reusite au preturi ceva mai mari, in vreme ce alte exponate, care abia se disting din aglomeratia de martisoare, se comercializeaza la preturi modice, care sunt, ce-i drept, pe masura frumusetii.


Pentru toate buzunarele


Prin târg, aglomeratie mare. Domnii au plecat la shopping. Cauta cu infrigurare pentru doamnele si domnisoarele apropiate martisoare aducatoare de noroc. Analizeaza fiecare masuta, se intereseaza de pret si apoi se retrag timid, ca si cum ar calcula in minte bugetul pe care il au la dispozite. Pleaca agale, parca ar fi fost cumva prinsi cu lectia neinvatata. Impresionati de comportamentul lor, am luat agenda in mâna si am pornit sa le intindem o mâna de ajutor. Daca destinatarele martisoarelor nu sunt prea pretentioase, puteti achizitiona cu incredere ursuleti, floricele, pisicute, cosari sau alte mici aranjamente florale pentru preturi intre 0,5 si 4,5 lei. Veti gasi in multimea masutelor ticsite cu tot felul de martisoare si simboluri ale primaverii cu preturi ceva mai mari. Sunt martisoarele confectionate din piele sau chiar din lemn. Pretul lor variaza intre 3,75 si 4,75 lei. Sunt exemplare frumoase, rare ce-i drept, care cu greu se lasa descoperite printre kitschurile pietei. Deosebite sunt si martisoarele din ceramica, al caror pret este de 3,7 lei. Nu lipsesc nici pandantivele martisoare, confectionate din piele si lemn natural, la un pret de 7,5 lei. La categoria martisoarelor de bun gust concureaza si micile aranjamente florale realizate manual de fauritorii de martisoare de pe meleagurile noastre, din flori crescute in gradini si uscate, intr-o combinatie reusita cu scoicile pe care copiii le aduc de prin concediile petrecute la malul marii.


Obrazul subtire cu cheltuiala se tine


Daca domnii cu dare de mâna nu sunt satisfacuti de oferta, ei pot opta pentru martisoarele care se gasesc in magazinele de bijuterii.


Acestea, pandantive diverse, buburuze, delfini, cruciulite, elefantei, floricele, inimioare cu cheita, caluti de mare, potcoave, fluturasi, martisoare, desi nu se includ in categoria celor clasice, sunt destul de bine primite de reprezentantele sexului frumos.


Pretul lor este intre 20 si 40 de lei. De asemenea, barbatii generosi pot achizitiona lantisoare, bratari, cercei la care pot atasa un snur alb-rosu pentru a rezolva problema ideei de martisor.


Legenda martisorului


Sarbatorirea inceputului lui martie are legatura directa cu Anul Nou agrar.


Martisor este denumirea populara a lunii martie, luna echinoctiului de primavara, dedicata zeului si planetei Marte. In trecut, in satele României, parintii daruiau copiilor si tinerilor un snur din lâna alba si rosie. Aceasta „funie“ simbolizeaza zilele saptamânii si lunile anului, rasucite intr-un snur bicolor. Cele doua culori opuse reprezinta cele doua anotimpuri, iarna si vara. Acest snur era purtat de cel care il primea legat la incheietura mâinii.


Cu timpul, de snur a fost atârnata o moneda de argint sau aur, metale pretioase care se credea ca sunt aducatoare de sanatate. Martisorul era tinut pâna dupa Pasti, când ori se atârna de crengile inflorite ale unui copac, ori se pastra precum o amuleta. Acest obicei rural din secolul XIX a fost preluat de familiile instarite de la oras, parintii daruind copiilor mici obiecte decorative pretioase, legate cu o ata bicolora.


Cu timpul, martisorul si-a pierdut insemnatatea de amuleta purtatoare de noroc si sanatate, devenind mai mult un simbol al venirii primaverii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS