9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAzawakh - un câine aristocrat

Azawakh – un câine aristocrat

Independent si aristocrat, o frumusete arhitecturala si o gratie aproape felina, asa poate fi caracterizat Azawakh-ul, câinele Imazighenilor, adica al celor „nobili si liberi“, cum isi spun in propria lor limba tuaregii.


Tuareg este un cuvânt arab, ce inseamna „cel alungat de Dumnezeu“. Populatia nu trebuie confundata cu cea araba, pe motivul apartenentei la religia islamica. Casta superioara a societatii extrem de riguros ierarhizate a fost cea care a selectionat acest câine pentru vânatoare, paza, dar mai ales pentru companie, caci era o onoare pentru orice nobil sa creasca un „Oskas“ sau „idi-idi“ cum ii spuneau ei. Si in prezent, acesti câini traiesc alaturi de triburile nomade in valea Azawakh-ului, un râu „uscat“ ce traverseaza Sahelul, in sudul Saharei, pe teritoriul Maliului, Nigerului si Burkinei Fasso.


Un câine fidel


Extrem de inteligent, cu o memorie fantastica, atent in permanenta, Azawakh este suspicios fata de straini si are nevoie de câteva ore pentru a le accepta prezenta pe teritoriul sau. In lipsa acestora, este jucaus, fiind o companie placuta pentru stapân si pentru ceilalti câini cu care convietuieste (daca este cazul). In exterior, ramâne izolat si sfidator. Nu se retrage atunci când este agasat de alt câine, dar nici nu va „colabora“ cu acesta. Se adapteaza locurilor aglomerate, insa nu suporta atingerea vreunui strain. Nu ataca niciodata, in schimb poate avea reactii agresive, in situatia in care cineva doreste sa se apropie de el impotriva vointei sale. Nu este câinele care sa se bucure de mângâierea „nerespectuoasa“, asa cum o considera el, a strainilor. Azawakh-ul este o remarcabila combinatie de fidelitate si independenta, un adevarat aristocrat, unul pe care trebuie sa-l vedeti, dar… sa nu-l atingeti!


Elegant si suplu


Rasa Azawakh are un caracter de campion innascut, fiind un câine rapid, protector, cu o vocatie de a vâna si având abilitati fizice si mentale deosebite. Atenti, distanti, mândri, alerti si precauti, câinii din rasa Azawakh ramân rezervati din instinct. Azawakh sunt câini supli si eleganti, a caror osatura si musculatura sunt vazute sub pielea fina si neteda. Aceasta rasa are o tendinta instinctiva de a pazi. Sunt independenti si foarte rapizi, putând atinge viteze de pâna la 60 km/h.


Câinii din rasa Azawakh au picioarele lungi si sunt foarte eleganti, ei lasând impresia generala de frumusete si finete. Acesti copoi se prezinta ca niste câini sprinteni, ageri, al caror corp este rectangular si inalt. Pielea câinilor Azawakh este fina, bine intinsa pe intreg corpul. Parul este scurt, fin, si aproape lipseste pe abdomen. Blana poate avea culori cafenii, cu pete spre extremitati. Toate nuantele sunt admise, de la foarte deschis la cafeniu intunecat.


Azawakh sunt câini iuti care cu greutate vor reusi sa stea intr-un apartament, acestia neagreând spatiul mic unde nu au loc de miscare. Câinii Azawakh sunt sensibili la frig, dar pot face fata climatelor mai racoroase. Durata de viata a câinilor Azawakh este de aproximativ 13 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS