20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinNovaci, oras cu potential turistic

Novaci, oras cu potential turistic

Stravechi centru de transhumanta al oierilor ardeleni, altoit pe o batrâna asezare olteneasca, localitatea Novaci este poarta de sud spre splendorile Muntilor Parâng.


Se afla printre acele localitati asezate la picioarele Carpatilor care impresioneaza prin peisajele magnifice, prin frumusetea oamenilor si istoria locurilor. Situat la 45 de kilometri de Târgu Jiu, orasul Novaci este un veritabil muzeu, in care pot fi admirate atât casele mari gorjene, cu cerdac la etaj, construite in urma cu 100 de ani, cât si frumoasele gospodarii de ciobani veniti de peste munti. Ceea ce frapeaza inca de la intrarea in oras este cultul localnicilor pentru natura: strada principala a novacenilor este un adevarat tunel de brazi si artari, care il protejeaza pe turist in calatoria sa de ploile reci ori de soarele arzator.


Cu potential turistic, orasul Novaci ofera vizitatorilor nenumarate puncte de atractie: zona montana inalta a Muntilor Parâng cu puncte de belvedere in vârfurile Urdele (2.228 m), Iezer (2.157 m), Mohoru (2.337 m), Plescoaia (2.250 m), Setea Mare (2.365 m) si relief glaciar; DN 67C, traseu turistic auto si pentru drumetie montana; cursul pârâului Gilort, cu numeroase sectoare de chei; Biserica din lemn cu hramul „Sfântul Dumitru“ (sec. XVIII) si o biserica din zid construita in 1936, in orasul Novaci; Biserica din lemn cu hramul „Sfintii Voievozi“ (1758), in satul Hirisesti; Biserica din lemn cu hramul „Intrarea in Biserica a Maicii Domnului“ (1834), in satul Bercesti, precum si manifestari populare traditionale: Sânzienele (Dragaicele) – 24 iunie , Armindeni -1 mai, Foca – 21 iulie, Calusarii – strabat satele in saptamâna Rusaliilor, Ziua Ursului – 1 august, Colindetul, cu care se intâmpina Craciunul. Manifestarea folclorica „Urcatul oilor la munte“ are loc anual la sfârsitul lunii mai in padurea Dumbrava, satul Hirisesti.


Carol I a construit drumul peste munte


De asemenea, orasul Novaci se afla in apropierea unor importante puncte incluse in circuitul turistic românesc. Pestera Muierii – prima pestera electrificata din tara, se afla la doar opt kilometri de Novaci, in Baia de Fier, localitate in care se mai poate vizita o biserica cu fresce din secolul al XVIII-lea si frumoasele Chei ale Galbenului. Statiunea Rânca se afla la 18 km de Novaci. De aici se poate urca pe Vârful Papusa (1.600 m) si tot de aici se ajunge la celebra incrucisare de drumuri care trec din Oltenia in Ardeal (la nord – pe Valea Frumoasei, spre Sebes, la vest – spre Defileul Jiului si la est – catre lacul Vidra si Valea Lotrului). Construit din initiativa regelui Carol I, drumul de la Novaci „peste munte“ rivalizeaza ca frumusete cu Transfagarasanul. Polovragi – 15 km despart Novaciul de acest loc ce impresioneaza pe de o parte prin decorul salbatic al muntilor din fundal (Parâng si Muntii Capatânii) intre care si-a croit drum Oltetul si, pe de alta, prin frumusetea si lumina cu care se infatiseaza Manastirea de calugarite Polovragi.


Cazare la localnici sau la hotel


Aici, la Novaci, calatorul se poatre odihni la umbra teiului unde a poposit Alexandru Vlahuta pentru a scrie despre Novaci in a sa „Românie pitoreasca“, poate admira cununa Carpatilor Meridionali, de la Parângul Mare pâna la tarcurile Mohorului – salas netulburat al caprelor negre, ori pâna spre culmea Dengherului, pe unde serpuieste soseaua transcarpatica Novaci – Sugag (108 km), adevarata punte intre Oltenia si Transilvania. Iar daca va vrea sa poposeasca si peste noapte, nenumarate porti deschise il asteapta, caci multi localnici sunt angrenati in circuitul turismului rural. De asemenea, pentru cei obisnuiti cu regimul hotelier, Hotelul Lusu, neclasificat, ofera o gama variata de servicii: 16 camere dotate cu tv, room service, restaurant, piscina, terasa cu terenuri de tenis, volei, handbal, discoteca si parcare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS