6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAkita Inu - câinele samurailor

Akita Inu – câinele samurailor

Pe vremea samurailor, câinii reprezentau un simbol al fortei, al loialitatii, al puterii, al bogatiei si al curajului, motiv pentru care erau crescuti cu un profund respect si cu o deosebita dragoste. Incaltarile speciale pe care le purtau patrupedele atunci când erau prezentate indicau rangul stapânului.


Astazi, Akita este considerat câinele national al Japoniei si a fost desemnat monument natural. Rasa a avut multe utilizari, mai intâi ca si câine de paza imperial, apoi ca si câine de lupta, câine de vânatoare pentru caprioare si ursi, dar si câine politist, de armata si de paza. Are mari abilitati pentru vânatoare si poate vâna chiar si in zapezi foarte inalte.


Descriere


Akita este tipul cel mai mare dintre rasele Spitz Japonez. Este un câine puternic, solid, bine proportionat si cu un aspect deosebit. Capul sau este puternic si musculos, având botul scurt. Akita este ceva mai lung si mai putin inalt, cu un piept mare si adânc. Fata are forma unui triunghi usor tocit la unul dintre vârfuri. Urechile sunt mici si ascutite. Ochii sunt mici, inchisi la culoare si de forma triunghiulara. Nasul este in general negru (maro este permis doar la Akita Alb, dar chiar si in acest caz este preferat negrul), buzele sunt negre, iar limba este roz. Coada si-o poarta in sus si arcuita pe spate. Forma picioarelor si structura specifica fac din acest câine un bun inotator. Blana dubla este compusa dintr-un strat exterior impermeabil, aspru, si un substrat format din par fin si subtire. Culorile blanii trebuie sa fie albul pur, rosul si culoarea susanului. Nu sunt permise petele negre in jurul ochilor.


Masculii au inaltimea de 66 – 71 cm, iar femelele 61 – 66 cm. Greutatea acestor câini este intre 34 – 50 kg.


Conditii de viata si ingrijire


Akita se va descurca bine intr-un apartament daca depune suficient efort fizic. Este activ moderat in mediu inchis si este mai bine pentru el sa fie tinut intr-o curte.


Durata de viata a unui astfel de câine este de circa 10-12 ani.


Blana aspra, cu parul scurt, are nevoie de o ingrijire atenta. Trebuie periata cu o perie aspra din par de animal si spalata numai când este absolut necesar, deoarece prin spalare este inlaturata rezistenta naturala la apa. Aceasta rasa napârleste masiv de doua ori pe an.


Temperament


Akita este un câine docil, dar uneori spontan. Grijuliu si foarte afectuos cu familia sa, este inteligent, curajos. La maturitate, Akita este un câine de paza de prima clasa. Femeile japoneze isi lasa adesea copiii in grija acestor câini. Sunt extrem de credinciosi si buni companioni. Akita este foarte agresiv cu alti câini si animale si de aceea nu ar trebui sa i se permita sa stea liber in preajma acestora. Daca este agasat, are tendinta sa muste. Copiii trebuie sa aiba grija sa se poarte cu gentilete cu acesti câini. Sunt capabili de ferocitate, dar cu un antrenament ferm pot deveni câini buni. Este nevoie de rabdare la dresaj, pentru ca au tendinta sa se plictiseasca repede. Obisnuieste sa scoata sunete foarte interesante.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS