17.3 C
Craiova
miercuri, 8 iulie, 2020
Știri de ultima oră Magazin Afacerea „Alaska“

Afacerea „Alaska“

Conform teoriilor, la inceput suprafata Terrei a fost o masa compacta de pamânt care mai târziu s-a divizat in cinci continente si mai multe insule. Insa tot stiinta este cea care spune ca nu toate continentele erau populate de oameni. In cazul continentelor americane exista ipoteza conform careia exploratorii care au ajuns pe aceste continente inainte de Columb au trecut de Strâmtoarea Bering si, considerând climatul de aici neprimitor, au navigat mai departe, spre sud. Totusi, nu au parasit cu totii continentul american si iata cum se explica faptul ca Alaska a fost populata de inuiti, eschimosi si alte populatii.


Cel care a descoperit Alaska „moderna“ a fost un explorator rus, care a ajuns aici in secolul al XVIII-lea. Vitus Jonassen Bering, cel dupa care a fost „botezata“ Strâmtoarea Bering, s-a inrolat in marina rusa la 22 de ani, iar Petru cel Mare si alti conducatori ai Rusiei i-au dat sarcina de a promova interesele Rusiei in lume, explorând extremitatile estice si nordice ale teritoriului tarii. Intors din drum de o serie de evenimente nefericite, Bering a plecat intr-o ultima expeditie in anul 1741 si a reusit sa navigheze de-a lungul coastelor sudice ale Alaskai, ajungând in Insula Kayak. A doua corabie din convoi a ajuns intr-un arhipelag, la sud-est de aceasta insula.


In acel moment, Alaska era teritoriu rusesc, insa nimeni nu avea nici un beneficiu de pe urma acestei proprietati. Cu toate ca o companie comerciala ruso-americana a fondat o asezare aici, si chiar câtiva spanioli s-au adapostit aici de-a lungul anilor, climatul rece din Alaska nu a reusit sa „convinga“ nici o populatie sa se stabileasca aici.


Mai târziu, in anul 1867, guvernul american a inceput sa-si faca probleme in privinta Actului Americii de Nord Britanice, conform caruia Canada, teritoriul din nordul continentului, urma sa fie declarat Dominion. Temându-se ca „Dominionul“ ar putea sa creeze probleme, Secretarul de Stat american a negociat sa cumpere Alaska de la Rusia pentru suma de 7,2 milioane de dolari (echivalentul a 1.67 miliarde de dolari in 2006).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Patru arestaţi pentru un scandal cu furci şi săbii

Patru arestaţi pentru un scandal cu furci şi săbii.

ȘTIRI GdS

Bancul zilei

O femeie intră extrem de agitată într-un cabinet ginecologic și îi spune doctorului: Domnule doctor, am venit să îmi...

Horoscop

BerbecÎți dorești ceva nu doar diferit, ci radical, inovativ, chiar excentric, să surprinzi, să ieși din tipare. Îți schimbi o părere, o...

Patru arestaţi pentru un scandal cu furci şi săbii

Patru arestaţi pentru un scandal cu furci şi săbii.

Extinderea Carierei miniere Roșia, blocată de nouă luni

Cea mai mare carieră minieră a Complexului Energetic Oltenia este blocată de nouă luni. Este vorba de Cariera...

Universitatea din Craiova, în elita educaţiei antreprenoriale superioare

Cel mai mare centru universitar din sud-vestul României, Universitatea din Craiova, pune la dispoziţie studenţilor, pentru examenul de admitere 2020, 2.860 de...