7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Parfumul fericirii

Nu este deloc imposibil ca peste putin timp fericirea sa pluteasca in aer, putând fi inspirata de toti muritorii de rând. Conditia este ca oamenii de stiinta sa gaseasca „reteta“ cea mai potrivita pentru a crea parfumul perfect, cel care sa placa tuturor, indiferent de gusturi, de vârsta sau de tara de provenienta.


Ce aroma are oare fericirea? Specialistii in parfumuri nu au reusit inca sa afle, dar spera ca intr-o zi sa descopere acest secret prin analizarea modului in care percepem parfumurile. Dorinta lor este de a da nastere unui parfum care sa trezeasca iubire, o stare generala de bine, indiferent de cine il foloseste.


La fel sau diferiti?


Spre deosebire de mirosurile urâte, care sunt la fel pentru toti si ne tin la distanta de substantele periculoase, parfumurile variaza de la om la om. Acelasi parfum poate fi perceput ca fiind bun pentru un om, in timp ce pentru ceilalti este extrem de neplacut. In Statele Unite, de exemplu, mirosul de crizanteme este placut, in timp ce, daca mergem in Italia, acesta aminteste mai degraba de cimitire. Contrar a ceea ce s-ar putea crede, aceasta situatie nu este doar o chestiune de obiceiuri. Cel putin aceasta este concluzia la care au ajuns specialistii de la Universitatea din Cardiff, Marea Britanie, care au analizat cu ajutorul rezonantei magnetice creierul unor voluntari de diferite nationalitati (englezi, francezi, germani si japonezi), in timp ce acestia miroseau diferite parfumuri.


Fiecare tara cu parfumul ei


In opinia specialistilor de la Cardiff, exista cu siguranta o serie de factori culturali care ne influenteaza reactiile. De exemplu, unele arome precum lavanda, care pentru italieni are un efect relaxant, asupra celorlalti voluntari nu a avut aceleasi reactii. In timp ce pentru unii dintre ei aceasta s-a dovedit linistitoare, pentru altii lavanda a avut un efect mai degraba „excitant“. In opinia cercetatorilor, aceasta senzatie de relaxare se justifica prin prisma obiceiurilor dobândite de fiecare, in tara sa de provenienta. Intre cele 50 de arome folosite pentru experiment, au existat si unele la care reactia exprimata de voluntari a fost similara inregistrarii efectuate la nivel cerebral. Un lucru si mai surprinzator, reactia a fost la fel pentru toti subiectii, indiferent de tara de origine si de vârsta lor.


Aromele fericirii


In opinia specialistilor, asta demonstreaza ca, exact la fel ca mirosurile urâte, exista parfumuri care trezesc in noi reactii innascute, cum ar fi aromele dulci si de mosc, care probabil ne aduc aminte de perioada copilariei. Daca ar fi adunate la un loc toate „parfumurile innascute“ nu este imposibil ca intr-o zi cineva sa creeze un parfum universal, care sa fie la moda in orice epoca si care sa aiba capacitatea de a induce tuturor o stare generala de bine, evocând „parfumul“ fericirii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS