10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCancerul de sân - adevar si mit

Cancerul de sân – adevar si mit

Despre cancerul de sân se vorbeste foarte mult si au aparut o serie de teorii despre factorii care predispun sau favorizeaza aparitia acestei boli. Site-ul www.sfaturimedicale.ro va dezvaluie care dintre ele sunt adevarate si care nu.


1. Riscul aparitiei cancerului de sân creste cu vârsta.


Adevarat. Nu e chiar cel mai bun slogan pentru longevitate, nu? Riscul creste atât de mult incât una din sapte femei la vârsta de 85 de ani este diagnosticata cu cancer de sân. Asta inseamna ca in tinerete riscul este foarte mic. Azi putem mentine riscul redus prin obiceiuri de viata sanatoase care inseamna renuntarea la fumat, consum minim de alcool, mentinerea unei greutati sanatoase si exercitii fizice regulate.


2. Alcoolul creste riscul aparitiei cancerului de sân.


Adevarat. Riscul creste daca si consumul de alcool depaseste un pahar pe zi si nu conteaza daca e vorba de bere, vin sau tarie.


3. Cresterea in greutate nu afecteaza cancerul de sân.


Fals. Trist din pacate, dar acesta este adevarul. Cresterea in greutate de zece kg dupa 18 ani creste riscul aparitiei cancerului de sân. Cu cât creste greutatea, cu atât creste riscul si al altor cancere, sa nu mai vorbim de boli cardiovasculare sau diabet zaharat.


4. Alaptarea reduce riscul de cancer de sân.


Adevarat. Dar, ca sa reduci riscul de cancer de sân, studiile au demonstrat ca e necesara o perioada de alaptare de trei ani consecutivi, ceea ce nu multe femei sunt dispuse sa faca. Asa ca alaptatul scade nesemnificativ riscul de cancer de sân si reducerea riscului nu e un motiv suficient pentru a alapta mai mult timp decât va indruma pediatrul.


5. Sa fiti mamica inainte de 30 de ani reduce riscul.


Adevarat. Dar acesta nu e un motiv decisiv pentru care sa aveti un copil. Un copil trebuie avut atunci când sunteti decisa si pregatita sa aveti o familie si când aveti posibilitatea materiala sa va asumati aceasta experienta nemaipomenita.


6. Daca imi fac mastectomie nu voi avea niciodata cancer de sân.


Fals. Riscul scade la 1%. Este imposibil sa fie eliminate chirurgical toate celulele mamare din organism.


7. Majoritatea femeilor care fac cancer de sân au un istoric familial de boala.


Fals. Doar 12-15% dintre cazurile diagnosticate au istoric familial de cancer de sân.


8. Majoritatea femeilor cu cancer de sân au factori de risc care le predispun la aceasta boala.


Fals. Aproximativ 70% prezinta factori de risc evidentiabili. Pentru restul de 30 de procente inseamna ca exista factori de risc care nu au fost identificati inca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS