20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinIluminatul in gradina, un spectacol de vis

Iluminatul in gradina, un spectacol de vis

In ultimii ani, iluminatul in gradini a crescut spectaculos. De câte ori nu am ramas fara grai in fata unui spatiu banal, pe timpul zilei, dar care, o data cu lasarea serii, se transforma intr-o feerie de lumini.


Instalarea unor surse de iluminat in gradina invita la petrecerea cât mai multor seri in aer liber. Pentru gradini exista doua tipuri de iluminat. Unul cu lumina difuza si altul cu spoturi. Lumina difuza poate fi raspândita pe o arie mai larga si scade in intensitate spre margini. In cazul iluminarii cu spot (lumina focalizata) fasciculul poate fi concentrat pe o suprafata limitata. Acest tip de lumina produce un fascicul care poate evidentia o anumita planta sau un grup de plante. Efectul de lumina se datoreaza tipului de bec sau unui abajur care limiteaza fasciculul. Pentru o lumina de fundal, sursa luminoasa se poate plasa in spatele unui copac, al unei bolti sau al unui accesoriu din gradina. Astfel, obiectul este scos in relief, ca un contur proiectat pe un fundal luminat.


Iluminatul de jos in sus se poate realiza plasând sursa de lumina la nivelul solului, focalizata in sus, spre grupul de plante sau spre accesoriu. De asemenea, se poate incerca ascunderea sursei de lumina (lampa) sub obiectele care se vrea a fi puse in valoare. Pentru iluminarea standard de jos in sus, distanta pâna la accesoriul ales trebuie sa fie egala cu inaltimea lui. Pentru un efect spectaculos, se poate plasa sursa de lumina la jumatatea acestei distante.


Iluminatul de sus in jos se poate obtine cu ajutorul unei surse de lumina difuze sau cu spoturi fixate direct sau oblic, deasupra zonei sau accesoriului. Lampile se pot monta fie pe zid, astfel incât sursa de lumina sa fie directionata spre terasa, fie spotul se poate suspenda deasupra unui brad.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS