22.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinBrânzeturile - alimente controversate

Brânzeturile – alimente controversate

Potrivit cercetarilor in domeniul nutritiei, consumul de brânza a crescut foarte mult in ultimii 20-30 de ani. Si pe buna dreptate: gustul este extraordinar si varietatea brânzeturilor a depasit orice imaginatie.


Acum putem mânca brânza de vaca, de oaie, de capra, de bivolita, brânza din orice tara a lumii, brânza cu mucegai sau brânza amestecata cu usturoi, whiskey, vin, fructe. Cu o astfel de abundenta si cu inclinatia evidenta spre extravaganta culinara, pare imposibil sa ne refuzam placerea de a degusta brânzeturi. Site-ul www.topsanatate.ro a analizat insa cât sunt ele de sanatoase pentru organism.


Partile bune


Proteine. Brânza este o sursa excelenta de proteine „de prima clasa“. Acestea contin multi aminoacizi si sunt utile in producerea de tesuturi sanatoase. Se pare ca doar 70 de grame de brânza Emmental contin la fel de multe proteine ca 100 de grame de carne sau cât doua oua. Proteinele din brânza sunt esentiale pentru acei vegetarieni care accepta lactatele, dar si pentru vegetarienii mai stricti – care au acum la dispozitie o gama larga de brânzeturi cu adevarat vegetale.


Vitamine. Brânza este un depozit de vitamine, continând din belsug vitamine esentiale ca A, B2, B12 si D.


Minerale. Pe lânga multitudinea de vitamine continute, brânza este si o sursa complexa de calciu. In brânza este retinuta majoritatea calciului din laptele utilizat la fabricare, dar exista si surse de zinc si fosfor. Calciul este esential pentru copii si pentru femeile aflate la menopauza, care din lipsa calciului pot suferi de osteoporoza (subtierea oaselor).


Lactoza. Multi adulti sufera de intoleranta la lactoza si nu pot bea lapte. Brânza insa (in special cea veche) contine foarte putina lactoza si este astfel o sursa importanta de substante nutritive pentru aceste persoane.


Partile rele


Listeria. Aceasta este o bacterie care se gaseste in anumite tipuri de brânza si care este periculoasa pentru femeile insarcinate, deoarece poate produce avorturi spontane sau boli grave la copiii nou-nascuti. De aceea, se recomanda ca, in timpul sarcinii, femeile sa nu consume brânza moale cu mucegai sau brânzeturi ca Brie sau Camembert. Brânza tare este acceptata, la fel ca si brânzeturile produse din lapte pasteurizat sau Mozzarella. In orice caz, trebuie intrebat medicul, pentru ca alimentatia gravidei este un subiect delicat.


Migrene. Brânzeturile contin, in general, niveluri foarte mari de triptofan – un aminoacid care poate declansa dureri de cap persoanelor sensibile. El poate provoca si tulburari de somn sau cosmaruri.


Calorii. Multe brânzeturi sunt foarte bogate in calorii, in special cele produse din lapte integral! Incarcatura calorica este mai mica in cazul brânzeturilor partial sau total degresate, dar gustul nu mai este acelasi.


Partile controversate


Continutul de grasimi. Criticii spun ca brânza are un continut mare de grasimi saturate si ca de aceea alternativele proteice de genul pestelui sau al carnii de pui sunt mult mai sanatoase. Cu toate acestea, pe masura ce se imbogateste gama de brânzeturi fabricate din lapte semidegresat (sau chiar complet degresat), creste si posibilitatea de a controla cantitatea de grasimi saturate consumata.


Mai mult chiar, producatorii sustin ca uneori etichetarea brânzeturilor ii poate pacali pe consumatori. Este obligatoriu ca acest continut de grasime sa fie indicat ca procent din masa uscata obtinuta dupa uscarea completa a cheagului, in timpul productiei. Iata care este continutul caloric al celor mai des consumate brânzeturi (caloriile sunt calculate pentru 50 g produs): Brie – 152 calorii; Camembert – 155 calorii; Emmental – 185 calorii; Feta – 152 calorii; Mozzarella – 139 calorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS