14.5 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024

Bergenia

Bergenia, planta din familia Saxifragaceae, are aspect de tufa, a carei perioada de inflorire este primavara. Cele sase specii incluse acestui gen sunt originare din Asia centrala. Bergeniile sunt plante erbacee, perene, de gradina, având frunzele verzi permanent, coriacee, lucioase, ovale, necrestate, de mari dimensiuni, cu tonalitati de rosu-maroniu pe timp de iarna. Tulpinile subterane se prezinta sub forma de rizomi. Florile au o culoare care poate varia de la roz la alb si pot aparea din februarie pâna in mai, depinzând foarte mult de clima. Acestea se prezinta sub forma unor inflorescente sustinute pe o tulpina de circa 15-30 cm. Plantele pot fi crescute atât in gradina, unde pot forma borduri mixte, sau covoare sub arbori, dar si ca plante de ghiveci pe terase.


Bergenia este usor adaptabila la toate tipurile de sol. Primavara si vara vor fi expuse la penumbra si umbra. Anual, spre sfârsitul primaverii, folositi ingrasamânt organic imprastiat in jurul plantei si curatati partile vestede ale acesteia. De asemenea, se va administra si toamna un fertilizant organic. Nu necesita protectie speciala pe timpul iernii.


In cazul unei dezvoltari excesive, se impune divizarea lor, o metoda facila de a le inmulti. Divizarea se poate face in lunile septembrie si octombrie când se despart rizomii. Pentru a adaposti cu usurinta noile tufe rezultate se recomanda plantarea lor in ghivece, urmând ca amplasarea lor pe terenul dorit sa se efectueze primavara.


De asemenea, se pot inmulti si prin seminte, care se vor semana in lunile mai-iunie.


Ca specii si soiuri se remarca Bergenia stracheyi, specie de origine himalayana, care prezinta flori rosii cu vârful galben. Printre diversele soiuri intâlnim soiul „Ballawley“, cu flori rosii-purpurii, „Silberlicht“, cu flori albe patate cu roz, si „Sunningdale“, cu flori liliachii.


Bergenia cordifolia, specie de origine siberiana, ajunge pâna la 50 cm inaltime. Frunzele sunt carnoase, rotunde, cordate la baza. Florile sunt de culoare roz-deschis reunite in inflorescente dese atârnatoare. Dintre varietati amintim „Alba“, „Grandiflora“ si „Purpurea“.


Bergenia purpurascens, originara din zona muntilor Himalaya si din China, este o specie cu frunze netede, ovale, marginile fiind usor ondulate. Florile sunt de culoare brun-purpurii. Ajunge la o inaltime de 20-30 cm.


Bergenia crassifolia prezinta flori roz-purpuriu sau lila grupate in inflorescente dense si frunze late, netede si lucioase care, in timpul iernii, au o tonalitate rosiatica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS