20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCaloriile din farfurie

Caloriile din farfurie

Daca pâna acum v-a preocupat mai mult ceea ce ati pus in farfurie, a venit timpul sa va gânditi si la caloriile din portia respectiva. Nu de alta, dar daca depasiti prea mult numarul de calorii necesare mentinerii unei greutati ideale a corpului, puteti spune adio siluetei. Site-ul www.e-sana.ro va spune totul despre caloriile din farfurie.


Aveti idee de câte calorii aveti nevoie zilnic? Caloria este folosita pentru denumirea valorii alimentare a diferitelor alimente. Femeile inactive si vârstnicii se incadreaza in limita minima (in jur de 1.300 de calorii). Adolescentele, femeile active, copiii au nevoie de ceva mai mult, adica vreo 2.200 de calorii pe zi. Gravidele si proaspetele mamici care alapteaza pot ajunge si la 2.600 de calorii, iar baietii si barbatii activi pot atinge limita superioara a necesarului caloric.


Bombele calorice din alimente


Produsele naturale, atât de sanatoase si de greu de procurat, au si ele pacatele lor. De exemplu, lactatele pe care le cumparati din piata, de la tarani, sunt adevarate bombe calorice: 100 g brânza telemea de vaca contin 373 calorii si 100 ml de lapte de bivolita, 116 calorii.


Nici legumele, in special cele uscate, nu trebuie scapate din vedere: 100 g de fasole boabe contin 303 de calorii; 100 g de mazare boabe – 323 de calorii, 100 g de ciuperci deshidratate – 313 calorii, iar morcovii – 300 de calorii. Cele mai calorice sunt usturoiul (100 g contin 137 de calorii) si hreanul (100 g ajung la 107 calorii), dar cu care merita sa va ascutiti gustul din când in când, macar pentru virtutile lor terapeutice (intaresc imunitatea, curata ficatul, imbunatatesc circulatia sangvina).


Cititi bine eticheta!


In Occident, toate produse alimentare au specificat pe eticheta numarul de calorii continute. La noi, doar câteva contin aceste date. Fie din teama de a ramâne cu produsele bogate in calorii in rafturi, fie datorita faptului ca specificatia numarului de calorii e o cerinta noua pentru consumatorii români, unii ignora acest mic amanunt. De aceea, atunci când cumparati un aliment, studiati cu atentie eticheta. Daca puteti afla de pe ambalaj câte calorii contine produsul, veti putea calcula mai usor mesele. Daca informatia a fost omisa, nu-i nevoie sa renuntati la produs. Faceti-va o lista cu toate alimentele pe care le consumati des si rugati-l pe medicul nutritionist sa va completeze in dreptul fiecarui produs continutul caloric.


Nici o zi fara citrice!


Nutritionistii recomanda consumul a doua pâna la patru portii de fructe pe zi. Fructele toamnei: gutui, mere, prune, struguri, pere, nu se numara printre cele mai sarace in zahar si calorii. Puteti sa va stingeti poftele mâncând struguri sau prune, dar tineti cont ca 100 g inseamna aproape 100 de calorii. Daca nu vreti sa aveti dureri de cap calculând fiecare fruct, alegeti citricele. Sunt o sursa bogata de antioxidanti si contin putine calorii (intre 30 – 50 de calorii la 100 g). In plus, o portie de citrice consumata zilnic va tine departe de dumneavoastra raceala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS