9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinGerbilul, un companion jucaus

Gerbilul, un companion jucaus

Va tot gânditi ce animal de companie sa alegeti si nu stiti ce decizie sa luati? Ce ar fi sa cresteti un gerbil… un animalut usor de intretinut, care face parte din familia rozatoarelor.


Gerbilul este un animalut usor de intretinut, care face parte din familia rozatoarelor. Ca sa ii facem o descriere mai exacta, putem spune ca este un rozator mai mic decât un soarece obisnuit „pufos“, chiar este un „ghemotoc“ cu ochisori mici si vioi.


„Locuinta“ gerbilului poate fi un acvariu, de marime medie, in care se pune un asternut gros de aproximativ cinci centimetri din rumegus, paie, fân, hârtie maruntita. Potrivit specialistilor, este bine sa nu aveti doar un singur gerbil, pentru ca acestia sunt animale sociabile si nu se simt bine când sunt singuri, indiferent de cât de multa atentie le-ati acorda. Cel mai bine este sa aveti doi masculi (care sa se cunoasca deja, eventual fratiori, luati amândoi o data, pentru ca altfel isi pazesc foarte bine teritoriul si pot fi agresivi unul fata de celalalt).


Gerbilul – mofturos la hrana


Ca hrana ii puteti oferi gerbilului ceva special. Extrem de importante sunt semintele si alte mixturi deja preparate, iar ca suplimente ii puteti da vegetale proaspete si, ocazional, larve de insecte. Se recomanda ca mixturile de seminte sa fie lasate in cusca pâna când sunt mâncate toate, pentru ca altfel animalutul – care de altfel este foarte mofturos – va alege doar anumite tipuri de seminte si rezultatul va fi un deficit de proteine greu de remediat. Deci nu va lasati „pacaliti“ daca gerbilul pe care il cresteti va mânca tot, dar are anumite „preferinte culinare“ si ceea ce nu-i place in mod deosebit lasa la urma. Pentru acest animal apa este extrem de importanta! Trebuie sa fie pusa intr-un recipient special – cum este si cel pentru hamsteri sau porcusori de Guineea. De asemenea, aceasta trebuie schimbata zilnic. Nu-i credeti pe binevoitorii care afirma ca gerbilul nu bea apa – acest lucru este neadevarat si, daca le dati crezare, ii puteti face rau animalutului dumneavoastra. Gerbilul va trebui sa-si ia apa necesara din alimente, iar acest lucru nu ar fi foarte greu de realizat daca hrana lui ar fi alcatuita numai din legume proaspete si cât de cât zemoase, dar mixturile sunt in general deshidratate si, prin urmare, nu acopera necesarul zilnic de apa!


Curatenie generala o data pe saptamâna


Potrivit specialistilor, este destul de usor sa tineti curata cusca gerbilului. Acest animalut nu face prea multa mizerie, iar o curatenie generala o data pe saptamâna este suficienta. Gerbilul adora joaca. Procurati-i sau faceti-i jucarii care sa nu fie toxice, indicate fiind cele din hârtie natur (nu hârtie de ziar – cerneala cu care este imprimata este toxica pentru gerbil!) sau din coji si tulpini uscate de vegetale.


Material realizat in colaborare cu medicul veterinar Adrian Dinu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS