19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Contributiile „istorice“ ale porcilor


Desi pare greu de crezut, aceste animale sunt bune si la altceva in afara de sunca si cârnati afumati. De-a lungul timpului, porcii au avut un rol important in diverse domenii, de la aparitia unor expresii tipice pâna la inovatiile din lumea medicala.


Una dintre expresiile favorite ale britanicilor – „bringing home the bacon“ („a câstiga existenta pentru o familie“) – isi are originea in perioada medievala, când oamenii saraci aveau foarte rar parte de o masa cu preparate din carne de porc. In consecinta, când o familie isi permitea sa faca rost de o bucata de sunca, aceasta era atârnata in bucatarie, astfel incât toti vecinii si cunoscutii vedeau ca are un venit bun.


In timpurile moderne, porcii au contribuit in mod indirect la porecla „Unchiul Sam“ cu care s-a ales guvernul american. Un fermier, a carui companie se numea „Unchiul Sam Wilson“, a ambalat sute de ratii cu carne de porc pentru trupele care au luptat in razboiul din 1812. El a marcat toate pachetele cu initialele companiei sale – U.S. – insa acestea erau identice cu cele pentru United States (Statele Unite).


Aproape 160 de ani mai târziu, porcii aveau sa aduca o contributie enorma in domeniul cercetarii medicale. Nu numai ca pancreasul lor a devenit o sursa pentru insulina, dar s-a constatat ca valvele inimilor lor le pot substitui pe cele umane. De asemenea, pielea de porc se poate folosi in tratarea arsurilor.


In 1972, porcii morti au fost folositi la primele teste ale sistemelor de scanare CAT, care aveau sa permita medicilor specialisti sa realizeze imagini 3D ale corpului uman.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS