7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMetode naturiste pentru tratamentul copiilor

Metode naturiste pentru tratamentul copiilor

Site-ul www.parinti.com va propune o prezentare a metodelor naturiste utilizate in tratamentul copiilor: bai medicinale, comprese, frectii, prisnite, cataplasme, impachetari, inhalatia, acupunctura, apiterapia, climatoterapia, crenoterapia etc.


Baile medicinale


Pe lânga baia de curatenie propriu-zisa, sunt necesare unele bai de plante cu efect terapeutic:


• bai cu tarâte de grâu sau amidon, folosite la sugari sau copiii mici cu diverse afectiuni dermatologice, urticarie, eriteme. Se fierbe in apa de baie un saculet in care ati pus o mâna de tarâte sau fierbeti una, doua linguri de amidon in apa de baie.


• bai de plante:


– cu musetel, ca dezinfectant;


– cu tei, efect linistitor (se pune o punga de flori in cada de baie);


– cu frunze de nuc, fortifica organismul copiilor slabiti si reduce mult din marimea ganglionilor limfatici. (Se fierb cinci kilograme de frunze la opt litri de apa pâna aceasta scade la jumatate; se pune ceaiul in apa de baie).


• bai cu sare: pentru relaxarea adolescentilor, combate durerile musculare, articulare.


• bai pentru scaderea febrei – bai generale hipotermizante, racite progresiv – se practica la copiii cu febra mare. Temperatura apei se scade progresiv.


• bai antiseptice: cu musetel, hipermanganat (apa trebuie sa aiba o culoare roz, iar granulele se dizolva proaspat, la fiecare intrebuintare).


• bai cu sulf: utile in micoze cutanate, scabie.


• bai de mare: fortifica organismul, cresc rezistenta la boli, scad mult marimea ganglionilor limfatici, reduc vegetatiile adenoide.


• bai de namol, in statiunile: Eforie, Techirghiol, Amara. Se fac numai la recomandarea medicului si sunt utile in reumatism, tuberculoza osoasa. Este total gresit a unge copilul cu namol din cap pâna in picioare, a-l chinui sa stea la soare, a-l spala cu apa sarata si rece, fara a avea indicatia medicului balneolog.


• bai partiale: – la picioare, cu sare, in caz de raceli; – de sezut (de preferinta cu musetel), in afectiuni vulvare, constipatie.


Compresele


Se aplica in diverse parti ale corpului: abdomen, genunchi, spate, urechi, gât, frunte, etc. Se folosesc pânze inmuiate in diverse solutii:


• apa rece: in lovituri, edeme, inflamatii, luxatii, entorse. Compresele reci produc vasoconstrictie, favorizând oprirea hemoragiei, sunt antispastice, revulsive.


• apa calda: in dureri abdominale, colici, dureri de ureche, conjunctivita, pe zona laringiana, pe radacina nasului in caz de polipi sau nas infundat. Compresele calde produc vasodilatatie, au efect antialgic si reduc spasmele, activând circulatia.


Alte metode


Frictiunile (frectiile). Se realizeaza prin frecarea unei parti a corpului in vederea activarii circulatiei. Se poate executa peste un cearceaf inmuiat sau direct pe piele, cu mâna, manusa aspra sau cu substante revulsive: otet, spirt medicinal.


Prisnitele. Sunt aplicatii de pânza uda inmuiate in apa rece. Se aplica pe partea umflata, apoi se pune o foaie de nailon pe care se asaza o pânza uscata. Se foloseste in: edeme, abcese, ganglioni mariti si durerosi, panaritiu, parti invinetite dupa lovire. Se schimba la 20-30 de minute.


Cataplasma. In cazul celei umede, se aplica pe o pânza curata diverse terciuri din: faina de mustar, faina de malai, musetel, tei, menta. Terciul se intinde pe o pânza si se inveleste apoi in aceasta pânza uscata. Se pune pe piept, pentru combaterea tusei, pe abdomen, furuncule. Se verifica zona peste câteva minute si, daca nu s-a produs o roseata intensa, se continua aplicarea. Cea uscata are rolul de a mentine cât mai mult temperatura ridicata pe locul dureros. Se poate aplica sare calda, perna electrica.


Impachetarile. Cele generale se practica pentru combaterea febrei. Se impacheteaza copilul cu un cearceaf inmuiat in apa cu otet si se acopera cu o patura, se repeta operatia pâna când scade febra. Otetul are actiune revulsiva si produce vasodilatatie, favorizând pierderile de caldura. Cele locale se aplica pe frunte, membrele inferioare, gât etc., in scopul scaderii febrei.


Inhalatia. Se foloseste in raceli sau diferite afectiuni ale cailor respiratorii: sinuzite, angine, traheite, bronsite. Se folosesc: musetel, tei, brad, salvie sau solutie de inhalant sub forma de infuzie. Capul se acopera cu un prosop si se inspira aburi timp de cinci – zece minute, alternând o data pe nas, o data pe gura. Nu se va iesi la frig dupa inhalatie.


Punga cu gheata. Se foloseste in abcese, lovituri, echimoze (vânatai), entorse. Se pune punga pe locul afectat, protejat de un prosop. De preferat, gheata sa fie amestecata cu sare de bucatarie.


Acupunctura. Este o metoda chinezeasca, constând in introducerea de ace fine, de aur sau otel, sub piele, in anumite puncte precise, pentru calmarea durerii, reducerii inflamatiei etc.


Apiterapia. Este o metoda terapeutica in care se foloseste mierea de albine sau produsele pe baza de propolis, ceara, laptisor de matca.


Climatoterapia. Actiunea modificarilor de clima (de altitudine, medie, de crutare) asupra organismului.


Crenoterapia. Tratamentul bolilor cu ape minerale. Afectiunile digestive se trateaza in statiunile Slanic-Moldova, Sângeorz, Olanesti. Afectiunile renale se trateaza in statiunile Olanesti, Caciulata, Calimanesti.


Dietoterapia. Tratamentul cu ajutorul unor regimuri speciale alimentare.


Fitoterapia. Tratamentul cu ajutorul plantelor medicinale.


Hidroterapia. Metoda de a folosi apa ca tratament sub forma de bai, dusuri etc. De preferinta, se folosesc apele termale din statiunile Herculane, Felix, Buzias, Covasna, Vatra Dornei.


Homeoterapia. Folosirea, in doze foarte mici, a substantelor care, in doze toxice, ar provoca boala respectiva.


Helioterapia. Expunerea la soare, progresiva; copilul va fi asezat pe fiecare parte, la inceput, doua – trei minute, apoi se creste zilnic expunerea cu cinci minute, ajungându-se la 20 – 30 de minute. Dupa expunere, se frectioneaza corpul cu un prosop ud. Se recomanda in rahitism, in organisme slabite, in unele afectiuni dermatologice.


Talasoterapia. Metoda foloseste apa de mare in scopuri terapeutice, actiunea valurilor fortificând organismul.


Kinetoterapia. Tratamentul care foloseste exercitiul fizic atât in scop profilactic, cât si curativ.


Psihoterapia. Metoda de tratament a bolilor psihice prin influentarea psihicului in sens pozitiv.


Silvoterapia. Metoda de tratament cu ajutorul oxigenului din paduri. Aerul de padure este puternic oxigenat si are o incarcatura electrica cu ioni negativi, considerati adevarate vitamine ale aerului. Este indicata atât copilului sanatos, pentru intarirea organismului, combaterea oboselii, cât si a celui bolnav de astm bronsic, bronsita cronica, nevroze, insomnie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS