11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Scurte stiri

Reguli noi de urmarire


Ministrul justitiei, Monica Macovei, a prezentat ieri modificarile de procedura penala, aprobate in guvern, dupa ancheta privind disparitia din tara a omului de afaceri Omar Hayssam. Documentul a fost intocmit de o comisie formata la cererea premierului Calin Popescu Tariceanu. „Dupa fuga lui Hayssam, am cerut formarea unei comisii care sa analizeze din punct de vedere legislativ lacunele si ce modificari trebuie facute, astfel incât pasii gresiti, facuti simultan, sa nu se mai repete“, a declarat premierul la inceputul sedintei de guvern.


Una dintre modificarile cu care a venit in guvern ministrul justitiei se refera la eliminarea posibilitatii eliberarii pe caz de boala. Orice detinut va fi tratat ori in spitalul penitenciar, ori intr-un spital civil, sub paza. Alta masura propusa de Monica Macovei se refera la montarea unei bratari speciale cu ajutorul careia ar putea fi localizata orice persoana eliberata conditionat. Bratara va functiona ca un GPS. In plus, persoanele care primesc interdictia de a parasi localitatea sau tara trebuie sa se prezinte periodic la politie. In opinia ministrului justitiei, acest sistem va duce la scaderea arestarilor preventive. (F.L.)


                                             Bârca isi alege primarul


Locuitorii din Bârca vor fi chemati din nou la urne pe 8 octombrie pentru a-si alege primarul, conform unei hotarâri de guvern adoptate ieri. Locul a ramas vacant dupa decesul in urma cu câteva luni al primarului. Alegeri locale partiale vor avea loc si in alte sase localitati din tara. (V.T.)


                             Reabilitarea sistemului de apa, 14 miliarde de euro


Actiunea pentru reabilitarea sistemului de distributie a apei potabile din Craiova va fi demarata la sfârsitul acestui an. 14 miliarde de euro vor fi folosite, pe baza programului ISPA, pentru a imbunatati reteaua de apa care alimenteaza Bania.


„Am avut o intâlnire cu cei de la ISPA pentru a stabili etapele premergatoare. Licitatia va fi organizata pâna la sfârsitul acestui an, când vom afla cine se va ocupa de lucrari. Toate avizele si actele necesare vor fi realizate de firma spaniola de consultanta EPTISA“, sustine viceprimarul Gheorghe Nedelescu. Precizam ca programul ISPA are trei componente: reabilitarea sistemului de canalizare, realizarea unei statii de epurare a apelor uzate si reabilitarea sistemului de distributie a apei potabile. Edilii spera ca ultima investitie sa nu aiba soarta primelor doua si sa sufere mai multe amânari. (R.M.)


                                        Târg de carte la Craiova


Aproximativ 20 de edituri de carte, atât din Dolj, cât si din tara, s-au reunit ieri, la Craiova, pentru a-si prezenta oferta educationala, pe anul scolar 2006-2007. Expozitia gazduita de Grupul Scolar Industrial „Electroputere“ din Banie a avut ca scop informarea managerilor de scoli cu privire la imbogatirea fondului de carte existent in bibliotecile scolare si nu numai. „In limita sumelor alocate de Ministerul Educatiei, in Dolj, s-au stabilit minicomisii alcatuite din bibliotecari scolari, profesori de specialitate, sefi de catedra si altii, care sa testeze piata de carte. Pe perioada vacantei, in unitatile de invatamânt au poposit diferite oferte ale editurilor, care de care mai atractive. Etapa urmatoare este aceea de a se stabili, pe specialitati, necesarul de volume“, a spus Radu Scorojitu, profesor de limba româna, responsabil cu perfectionarea personalului didactic, de la Colegiul National „Elena Cuza“ din Craiova. (E.L.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS