17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinIrisii - mesagerii zeilor

Irisii – mesagerii zeilor

Poarta numele mesagerei zeilor (Iris), care lasa in urma covoare de flori in culorile curcubeului. Delicati si gratiosi, irisii dau gradinii un aer romantic, plin de prospetime. Pot pune in valoare orice colt, cu un minimum de efort si rezultate spectaculoase. Site-ul www.avantaje.ro va ofera toate informatiile de care aveti nevoie pentru ingrijirea irisilor.


Puteti alege dintr-o gama variata de culori si dimensiuni. Irisii (stânjeneii) sunt plante rustice, usor de cultivat in orice climat si care nu necesita prea multe lucrari de ingrijire. Locul ideal pentru plantarea lor este un colt de gradina aflat in plin soare. Daca nu aveti astfel de conditii, stânjeneii se pot multumi si cu un loc semiumbrit, dar exista riscul sa scada abundenta florilor.


Irisii cu rizomi (tulpina subterana carnoasa) prefera solurile mai grele, lutoase, dar bogate in substante organice si bine drenate. Celor cu bulbi le plac, in schimb, solurile afânate si nisipoase. Daca terenul are un sol sarac, incorporati balegar bine putrezit, turba sau compost inainte de plantare. Când ii plantati, aveti grija sa acoperiti rizomii cu un strat de pamânt de numai doi-trei centimetri. Intrucât ei au tendinta sa iasa la suprafata, incercati sa-i acoperiti cu un strat subtire de pamânt. In general, irisii sunt plante rezistente la ger. Deoarece frigul puternic ii poate afecta totusi, mai ales in primul an dupa plantare, protejati-i toamna târziu cu un strat subtire de paie, pe care il veti indeparta primavara devreme. Când cumparati irisi, alegeti-i astfel incât culoarea lor sa se armonizeze cu cea a florilor din gradina. Paleta de culori a acestor flori extrem de decorative este destul de bogata: alb, roz, albastru, galben, violet sau combinatii ale acestor nuante. Pentru ca efectul cromatic sa fie cât mai mare, plantati-i in grupuri compacte, in culori contrastante.


Prin separare, plantele reintineresc si se inmultesc. Aceasta operatie se face dupa inflorire, in lunile iulie-august. Dezgropati cu atentie rizomii si spalati pamântul de pe ei si de pe radacini. Cu un cutit bine ascutit, taiati bucati de rizom care sa aiba un evantai de frunze si câteva radacini sanatoase.


Dezinfectati locurile de taiere cu praf de carbune (din magazinele de specialitate), pentru a le proteja de putrezire. Irisii cu bulbi se inmultesc chiar prin bulbii care se formeaza in jurul lor. Bulbii se separa si se planteaza numai toamna, la o adâncime de 10-12 cm. Daca vreti sa obtineti irisi din seminte, e bine sa stiti ca germinarea are loc foarte greu, iar plantele ajung sa infloreasca de-abia dupa doi-trei ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS