20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAyia Napa - capitala distractiei in Cipru

Ayia Napa – capitala distractiei in Cipru

Ayia Napa este una dintre cele mai cautate statiuni de pe coasta de sud a Ciprului, fiind faimoasa pentru plajele sale. Desi, in trecut, zona a fost frecventata in special de turistii dornici de vacante in familie, in ultimii ani Ayia Napa s-a transformat intr-o adevarata „capitala a distractiei“, similara cu Ibiza.


Numele Ayia Napa provine de la un cuvânt grecesc care inseamna „valea de lemn“. In trecut, satul din care s-a dezvoltat mai târziu statiunea se afla intr-o vale acoperita de o padure foarte deasa. In perioada precrestina, orasul grecesc Throni se afla in partea de sud-vest a acestei vai. Acolo a fost construit unul dintre primele temple ale zeitei dragostei – Afrodita. Insa, ulterior, un cutremur puternic a distrus templul si orasul, in prezent ramânând doar câteva ruine.


In secolul al XVI-lea, in urma descoperirii unei icoane sacre a Sfintei Fecioare Maria intr-o pestera din apropierea satului, in acel loc au fost construite o biserica si un altar. Dar regiunea din jurul manastirii a fost locuita abia incepând din 1790. Imediat satul a cunoscut o dezvoltare puternica, din punct de vedere economic. Cu toate acestea, abia in ultimii 30 de ani, industria turismului a luat amploare, contribuind substantial la evolutia economica a intregii zone.


In prezent, printre cele mai apreciate obiective turistice se numara Manastirea Ayia Napa, sau Agia Napa, cum i se mai spune. Acolo, localnicii povestesc ca a avut loc un miracol al Preasfintei Fecioare. Potrivit legendei, Fecioara Maria le-a aparut in vis crestinilor care se ascundeau de atacatori, aratându-le acestora calea spre salvare. Manastirea este deschisa vizitatorilor in fiecare zi, intre orele 9.00 si 22.00.


Alt obiectiv este Muzeul Vietii Marine, gazduit in sediul Primariei din Ayia Napa. Este primul muzeu de acest fel din Cipru. Expozitiile prezentate aici includ fosile de pesti, scoici rare si plante marine.


Urmeaza Palatele, formatiuni spectaculoase de piatra care au aparut, de-a lungul a mii de ani, intre plaja Limnara si Cape Greco, fiind „sculptate“ de apele marii.


Restaurante si baruri


Preparatele culinare caracteristice insulei Cipru sunt realizate pe baza unui amestec inedit de arome, cele mai multe ingrediente provenind de pe tarmurile de est ale Mediteranei. Insa specialitatile cu care toate restaurantele se lauda sunt deserturile, bazate pe paste de fructe sau fructe proaspete, servite cu sirop.


Unul dintre cele mai frecventate restaurante este „Fontana“, unde turistii pot degusta specialitati precum Stifado (carne de vita si arpagic) si Kleftiki (preparat din carne de miel). Pentru iubitorii meniurilor cu peste, in Ayia Napa se afla localul „Captain Andreas“. Restaurantul este foarte popular in rândul localnicilor. In schimb, un mic dejun excelent poate fi savurat la „Zorba’s Cafe“ unde, pe lânga un meniu excelent, turistii se pot bucura si de o priveliste extraordinara a marii. Pentru doritorii de distractii nocturne, barul „Buzz“ isi deschide portile in fiecare seara. Localul este frecventat, in timpul vacantelor de vara, de celebritati din lumea muzicii si a fotbalului. Atmosfera este foarte apropiata de cea din discotecile din Ibiza, fiind intretinuta de DJ cunoscuti in muzica internationala. De asemenea, clubul „Abyss“ se afla pe lista celor mai cunoscute localuri de acest gen, fiind popular in rândul localnicilor. In schimb, „Nissi Bay“ este o alegere excelenta pentru aceia care doresc sa petreaca momente de relaxare intr-o companie placuta, admirând plaja si valurile inspumate.


Plaje insorite


Beneficiind de tarmul mediteranean cu cea mai curata apa, plajele din Ayia Napa sunt cele mai cautate din Cipru. Mii de turisti se bucura in fiecare an de nisipurile aurii, valurile calde si terenurile de sport, amplasate aproape pe fiecare plaja. Intre acestea se evidentiaza Macronissos, Ayia Thekla, Nissi Bay si Limnara.


In cele câteva ore ale amiezii, când turistilor nu le este recomandat sa stea la plaja, acestia pot da o raita prin târgurile din apropiere care abunda in bijuterii din pietre rare si accesorii din piele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS