11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Masa de duminica

Supa-crema de rosii


Ingrediente: un kilogram de rosii, o ceapa, doua linguri de orez, sare, piper, o lingura de unt, smântâna sau cascaval ras, patrunjel verde tocat, un litru de apa.


Mod de preparare: Se toaca ceapa si se caleste usor in unt. Se adauga rosiile taiate felii, putina apa si se fierb impreuna 10-15 minute, dupa care se da oala deoparte si se trece amestecul prin sita. Separat se fierbe orezul in apa si când este gata se scurge si se amesteca cu supa pasata. Se potriveste de sare si piper, se mai fierbe putin, se pune verdeata si se ia vasul de pe foc. Când se serveste, se poate drege cu smântâna sau se presara cu cascaval ras, dupa gust.


Chiftelute de dovlecei


Ingrediente: patru dovlecei mijlocii, un ou, doua linguri de faina, o lingura verdeata tocata, miez de franzela muiat in apa si bine stors (de marimea unui ou), doua linguri de untura, o ceapa tocata putin prajita, sare, piper, salata verde sau rosii.Mod de preparare: Se curata, se spala si se fierb dovleceii. Se lasa in strecuratoare sa se scurga foarte bine de apa (cel putin o jumatate de ora), apoi se toaca cu tocatorul de lemn. Se pun intr-un castron si se amesteca cu ceapa tocata si putin prajita, oul, faina, franzela muiata in apa, sarea, piperul si verdeata tocata. Se pune câte o lingura din aceasta compozitie in tigaia cu untura fierbinte, prajindu-se pe ambele parti. Se asaza pe o farfurie. Se servesc cu salata verde sau cu felii de rosii aranjate in jurul chiftelutelor.


Pepene galben umplut


Ingrediente: un pepene galben mare, o para, un mar, doua – trei piersici, doua – trei prune, un pahar cu boabe de struguri albi si negri, de preferinta tamâiosi, un pahar cu vin, doua paharele cu rom, 1/2 pahar zahar, trei foi gelatina, un praf vanilie.Mod de preparare: Marul si para se curata de coaja si de sâmburi si se taie cuburi mici. Prunele si piersicile se curata de pielita, de sâmburi si se taie bucati mai mici. Se aleg boabe de struguri, de preferinta tamâiosi. Toate aceste fructe se pun intr-un castron si se amesteca cu o lingura de zahar. Se alege un pepene galben mare, copt si bine parfumat. Se taie un capacel si se scot cu lingura toate semintele; apoi se umple cu fructele taiate, scuturând bine pepenele ca sa se aseze fructele. Vinul si zaharul se pun la foc sa dea un clocot, se adauga gelatina si se amesteca cu lingura ca sa se dizolve bine. Se strecoara prin sita si se adauga romul si praful de vanilie. Când amestecul este aproape rece, se toarna in pepene cât sa acopere fructele si se asaza direct pe gheata. Când se serveste, se taie in jumatate pe lung si fiecare jumatate in felii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS