20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBeloperone - rezistenta la caldura

Beloperone – rezistenta la caldura

Beloperone, sau „planta crevete“, are nevoie de multa lumina, dar nu de soare direct. Florile sunt de culoare alba cu doua petale, usor asemanatoare cu gura-leului, protejate de bractei roz sau galben.


Beloperone, sau „planta crevete“, este originara din Brazilia si Mexic. Varietatea „Guttata“ este utilizata la noi, la români, si ca planta de apartament. Ea se prezinta sub forma unui mic arbust cu inaltime pâna la 1 m sau a unei tufe bogate in lastari, cu frunze verzi si spice lungi asezate drept sau usor inclinat, in functie de lungimea lor. Florile sunt de culoare alba cu doua petale usor asemanatoare cu gura-leului, protejate de bractei roz sau galben, in functie de intensitatea luminii. Beloperone se acomodeaza bine in conditiile existente in apartamentele noastre. Pentru a inflori are nevoie de multa lumina, dar nu de expunere directa la soare. Daca temperatura este prea mare, planta se umbreste usor sau se pulverizeaza in aer apa fara a face insa excese, existând pericolul sa-i cada florile sau sa-i putrezeasca frunzele.


Beloperone, o planta decorativa


Planta se uda moderat, asteptând sa se usuce putin pamântul de la suprafata ghiveciului. Suporta bine orice substrat de cultura: se poate folosi turba sau un amestec format din o parte mranita, turba, pamânt de frunze si telina si 0,5 parti nisip. Chiar si clasicul pamânt de flori vândut in florarii este bine tolerat de planta cu conditia sa i se asigure un bun drenaj. Beloperone infloreste abundent aproape tot anul. Primavara se scurteaza sau se taie lastarii fara frunze astfel incât coroana plantei sa-si recapete aspectul decorativ. Tot primavara se inlocuieste pamântul de la suprafata ghiveciului sau, daca este cazul, se muta planta intr-un ghiveci mai mare. Se inmulteste prin butasi taiati de la vârful lastarilor. Lastarii taiati trebuie sa aiba dimensiuni medii, aproximativ 10 cm si cinci – sase frunze. Vor fi plantati in luna februarie – martie in turba sau chiar perlit. Fertilizarea poate incepe la o luna dupa inradacinare. Alte varietati ale acestei plante sunt: Beloperone oblongata si Beloperone californica.


Material realizat in colaborare cu Gradina Botanica din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS