7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Inca 300 de ani pentru Turnul din Pisa


Pe 9 august 1173 a inceput construirea Turnului inclinat din Pisa, care gazduia clopotele imensei catedrale din Piazza dei Miracoli (Piata Miracolelor). La momentul respectiv, Pisa reprezenta o importanta putere comerciala si era unul dintre cele mai bogate orase din lume, iar turnul clopotelor era cel mai mare vazut vreodata in Europa. Totusi, când turnul avea doar trei etaje, constructia a fost oprita dintr-un motiv necunoscut. Este posibil ca acest lucru sa se fi intâmplat din cauza unor conflicte economice si politice, sau din cauza ca inginerii au observat ca inca de atunci turnul incepea sa se „scufunde“ in sol, pe o parte.


Recent, s-a stabilit ca inclinatia turnului este cauzata de ramasitele unui vechi estuar al unui râu, localizat sub edificiu. In zona respectiva, solul este constituit in mare parte din apa si nisip sedimentat, iar o parte a grelei constructii din marmura a inceput sa se scufunde treptat in sol, imediat dupa ce a fost facuta fundatia edificiului.


Pauza in constructii de 95 de ani a permis turnului sa se stabilizeze oarecum, iar noul inginer-sef a cautat sa compenseze inclinatia vizibila a edificiului construind noile etaje ceva mai inalte pe partea mai scurta a constructiei. In 1278, muncitorii au terminat al saptelea etaj si lucrarea a fost din nou oprita.


In 1360, au inceput lucrarile pentru camera clopotelor – al optulea si ultimul etaj – iar muncitorii au incercat sa compenseze inclinatia construind respectiva camera usor oblic fata de restul edificiului. Turnul a fost finalizat in mod oficial in 1370. In ciuda inclinatiei sale, un proces care continua si astazi, cladirea a fost privita drept o minune arhitecturala, iar oamenii veneau de la mari departari pentru a putea admira cele 200 de coloane si cele sase arcade externe ale sale.


In 1992, in incercarea de a stabiliza temporar cladirea, au fost construite in jurul turnului, pâna la al doilea etaj, tendoane din fier, captusite cu plastic. In anul urmator, o fundatie din beton a fost construita in jurul turnului, iar in partea nordica a acestuia au fost plasate contragreutati.


In 1999, inginerii au inceput un proces de extragere a pamântului de sub partea din nord, fapt care in câteva luni a inceput sa prezinte efecte pozitive. Pamântul a fost indepartat intr-un ritm foarte lent, câtiva metri cubi pe zi, iar un ham masiv din cablu a fost folosit pentru a sustine turnul, pentru eventualitatea unei destabilizari bruste a acestuia. In sase luni, inclinatia a fost redusa cu peste 3 cm, iar pâna la finele anului 2000, cu aproape 31 cm. Dupa ce s-a obtinut o reducere de 47 cm, proiectul a fost finalizat. Acesti 47 cm vor conferi inca 300 de ani de viata Turnului inclinat din Pisa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS