10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Puii de urs polar stau doi ani cu mama lor


Având doar 30 de centimetri si o jumatate de kilogram la nastere, puii de urs polar sunt adusi pe lume in unul dintre cele mai neospitaliere locuri de pe Pamânt. Dar, din fericire, Mama Natura a avut grija sa le ofere micutilor alte atuuri, transformând Polul Nord intr-un univers creat parca special pentru ei.


Puii de urs polar sunt conceputi in perioada verii. Insa fetusii se dezvolta mai târziu, in lunile de toamna sau in prima parte a iernii, permitând viitoarei mame sa profite la maximum de abundenta de hrana din timpul verii. De asemenea, ursoaica trebuie sa aiba suficient timp pentru a-si pregati bârlogul – locul unde se vor naste micutii.


In primele zile de viata, puii de urs polar sunt orbi si surzi. Auzul este primul simt care incepe sa functioneze, in jurul vârstei de o luna.


Ursuletii se bucura de o „adolescenta prelungita“, de aproape doi ani, din cauza conditiilor dure de viata. Specialistii considera ca lipsa hranei este principala cauza a mortalitatii in rândul puilor. Astfel, in zonele mai din nord, puii pot sta si pâna la trei ani alaturi de mama lor.


Totodata, sanatatea mamei are un impact direct asupra sansei de supravietuire a puilor. Ea este aceea care ii hraneste cu lapte, pâna când micutii invata sa vâneze. Lipsa hranei pentru mama presupune sanse mai mici de supravietuire pentru pui, acestia devenind o potentiala prada pentru masculii care cauta sa se imperecheze.


Inca de la nastere, ursul polar este „dotat“ cu „haina“ groasa, alba, care acopera pielea de culoare inchisa. Desi pare ciudat, specialistii au constatat ca ursii polari sunt atât de bine adaptati la conditiile de clima incât, uneori, in zilele lungi de vara, sufera de caldura. Acest fapt este foarte interesant, având in vedere ca temperatura medie a corpului unui urs polar este de 36 de grade Celsius, similara cu cea a corpului uman.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS