20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazin„Codul lui Da Vinci“, la Craiova

„Codul lui Da Vinci“, la Craiova

Cartea lui Dan Brown, care, in mod ironic, este cel mai bine vânduta din lume, dupa Biblie, a dat nastere unui film, in regia lui Ron Howard, pe care Biserica Catolica l-a calificat blasfemie. Pelicula a provocat proteste in majoritatea tarilor in care a fost lansata. Romanul dupa care a fost creata a fost subiectul unor controverse privind posibila plagiere.


Fara sa ia in seama nici una dintre aceste „bile negre“, peste 150 de craioveni au decis, vineri seara, sa scoata sapte lei noi din buzunar pentru a-si cumpara un bilet la premiera filmului „Codul lui Da Vinci“. Curiozitatea lor a invins nu numai discutiile si opiniile auzite pe marginea acestei pelicule, ci si afisul, putin estetic, al filmului. Pe lânga numele filmului si a doi dintre actorii principali, nu se mai puteau distinge decât trei anse egiptene, nu toate asezate corect, un „omega“, steaua lui David sau combinatia intre simbolurile pagâne ale masculinului si femininului si câteva litere grecesti imprastiate fara noima pe un carton mare, alb-gri.


Cu doar câteva momente inainte de ora 19.00, când se astepta stingerea luminilor, sala „zumzaia“ nerabdatoare. Majoritatea celor prezenti rontaiau floricele de porumb (sincer, seminte nu am vazut) si isi inchideau celularele. Bineinteles, nu toata lumea si-a adus aminte sa faca acest lucru. Nici macar „Codul lui Da Vinci“ nu a scapat de „târâitul“ telefoanelor, putine, ce-i drept, in cele mai nepotrivite momente. Se sting luminile. Sala fosneste inca, facându-le loc celor intârziati.


Un blockbuster de 70 de milioane de lire sterline


Câte necazuri poate aduce producatorilor un blockbuster de 70 de milioane de lire sterline? „Codul lui Da Vinci“, in care joaca Tom Hanks, Sir Ian McKellen, Jean Reno si Audrey Tautou, a fost prezentat in premiera, pe 18 mai 2006, la Cannes. Pelicula prezinta aventura personajelor interpretate de Hanks si Tautou, in cautarea indiciilor ascunse in picturile lui Da Vinci, care ii ajuta sa descopere unul dintre cele mai mari secrete din istoria umanitatii.


Criticii prezenti la editia din acest an a Festivalului de Film de la Cannes au criticat dur controversatul film, catalogându-l pe Hanks drept „un zombi“, iar dialogul dintre actorii principali drept „ieftin“. Hanks, care a fost nevoit sa depaseasca in talent si daruire câtiva dintre cei mai buni actori ai momentului, inclusiv Hugh Jackman si George Clooney, pentru a obtine rolul profesorului Robert Langdon, a raspuns criticilor cu aceeasi moneda. „Este o poveste foarte buna, iar filmul este amuzant, din multe puncte de vedere“, a declarat starul.


Regizorul Ron Howard, câstigator al unui premiu Oscar, spune ca iubitorii filmului vor adora intreaga poveste, daca o vor lua ca atare, nu ca „documentar“ creat pentru denigrarea crestinatatii. In mare, pelicula urmareste tiparul romanului lui Brown, unele scene fiind redate cu o acuratete uimitoare.


Biserica Catolica riposteaza


Liderii Bisericii Catolice au fost extrem de furiosi din cauza afirmatiilor din romanul lui Dan Brown. Scriitorul sustine ca Iisus s-ar fi casatorit cu Maria Magdalena si ar fi avut urmasi. Aceasta ipoteza este preluata si de film, thrillerul sugerând ca relatia respectiva ar fi condus la aparitia unei linii de sânge, ai carei reprezentanti traiesc si in prezent.


Un oficial important de la Vatican a calificat cartea drept „o ofensa impotriva crestinismului“, plina de erori. El a indemnat toti crestinii sa boicoteze filmul. Producatorii nu au avut voie sa filmeze la Abatia Westminster, unde, in carte, se arata ca Biserica Catolica ar ascunde adevarul despre Sfântul Graal.


Insa decanul Catedralei din Lincoln a permis camerelor de filmat sa exploreze cea mai mare parte a cladirii, dupa ce producatorii au facut o donatie generoasa de 100.000 de lire.


Insa, povestea lui Dan Brown mai aduce un atac dur asupra unui grup – cel al albinosilor. Personajul Silas – un calugar albinos criminal, care obisnuia sa se autoflageleze – a dat nastere unei campanii agresive din partea Organizatiei pentru Albinism si Hipopigmentatie din Statele Unite (NOAH). Reprezentantii acestui grup sustin ca s-au saturat sa vada ca personajele reprezentate de albinosi sunt mereu negative, creându-se astfel un stereotip.


Timpul va decide daca pelicula va ramâne in istoria cinematografiei


Una dintre cele mai puternice critici a fost adusa de organizatia catolica Opus Dei, prezentata in film ca o structura barbara si corupta, in disperarea sa de a pastra secretul Sfântului Graal. Opus Dei a cerut ca filmul sa includa si un drept la replica al organizatiei. Cu toate acestea, Jim Kennedy, purtator de cuvânt al companiei Sony, a precizat ca pelicula este o forma de divertisment, nu un film religios, refuzând sa includa un drept la replica.


Dupa toate aceste critici, procese si proteste, se pune problema daca filmul va putea fi apreciat la justa valoare, din punct de vedere artistic. Este adevarat ca dialogul dintre personaje are unele neajunsuri, iar actorii de la care publicul cerea mai mult nu s-au ridicat la inaltimea asteptarilor. Insa nici unul dintre criticii de la Cannes nu a putut contesta faptul ca regia este de exceptie. Ca intotdeauna, timpul va decide daca prima ecranizare a unui roman controversat va avea un loc in istorie sau nu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU