11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCopacei sudici in ghivece

Copacei sudici in ghivece

De la specialistii Gradinii Botanice din Craiova aflati care sunt soiurile de citrice potrivite pentru cultivarea in ghivece si cum puteti sa aveti o „minilivada“ in balcon.


Vremea foarte calduroasa din aceasta perioada impune ingrijirea mai atenta atât a plantelor din gradina, cât si a celor din interior. Plantând copacei sudici in ghivecele din propria gradina – portocali, lamâi, mandarini – ne putem bucura vazându-i cum cresc si cum dau roade. Acesti pomisori exotici nu sunt numai decorativi, ci si foarte roditori. Puteti sa cultivati fara probleme portocalul, mandarinul, lamâiul, calamondina si kumquatul. Lasati-i in aer liber, pe latura sudica a casei, din luna mai pâna la mijlocul toamnei. O camera racoroasa, cu temperaturi intre cinci si zece grade Celsius, este cea mai potrivita pentru iernatul citricelor. Tunderea plantelor se face din februarie pâna in mai. In perioada de crestere, se uda regulat planta, dimineata devreme sau seara. Se foloseste un ingrasamânt ce contine fosfor, pentru a stimula inflorirea si formarea fructelor. Fructele sunt bune confiate sau suc.


Altoirea citricelor


In cazul in care copacelul nu face fructe (fie a fost cumparat din magazin in stare salbatica, fie provine dintr-un sâmbure plantat chiar de noi), el trebuie altoit. Altoirea citricelor se poate face din mai si pâna in august. Uneltele necesare sunt: foarfeca de gradina, briceag (pentru altoit), rafie (pentru legat), vata si o punguta de plastic. Ca sa fie buna pentru altoit, planta trebuie sa aiba peste trei ani si sa fie mai groasa decât un creion.


Altoiul trebuie sa fie din ramura de un an, de la o planta roditoare si sa aiba aproximativ grosimea portaltoiului. Dupa aproape patru saptamâni, putem sa vedem daca operatia de altoire a avut succes.


Capsune proaspete din recolta proprie


In aceasta perioada e foarte usor sa ai pe masa capsune proaspete din recolta proprie. Daca nu aveti o gradina mare, puteti sa cultivati capsune si in ghivece.


Capsunele se intretin usor, iar prima recolta o veti avea la scurt timp dupa plantare. Alegeti diferite soiuri (Honeoye, Tenira, Bounty si Rapella), care dau rod pe toata durata verii. Plantati capsunele in vase cu pamânt imbogatit cu compost si asezati-le in zone insorite. Le puteti planta si pe verticala, confectionând suporturi cu „buzunarea“, in care puneti pamânt, sau in tevi de plastic umplute cu pamânt, in care faceti orificii laterale. Dupa plantare, se acopera pamântul cu paie, pentru a proteja florile si fructele de putrezire sau de melci.


Sfaturi practice


– Tundeti gazonul cât mai des, chiar si de doua ori pe saptamâna. In perioadele secetoase, udati-l periodic.


– Taiati florile uscate ale trandafirilor, sistematic, la intervale de 15 zile, si tratati-i contra daunatorilor.


– Continuati udarea, pulverizarea si fertilizarea plantelor de interior.


– In continuare, puteti sa plantati semintele de flori bianuale (panselute, banuti).


– Pulverizati apa pe frunzele plantelor de gradina, dar numai dupa asfintitul soarelui.


– Creati un loc de relaxare cu ajutorul plantelor cataratoare – acestea va asigura intimitate si va imbie cu parfumul lor.


Material realizat in colaborare cu Gradina Botanica din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS