14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinMâncarea japoneza - sanatate si deliciu intr-un singur meniu

Mâncarea japoneza – sanatate si deliciu intr-un singur meniu

Mâncarea japoneza a devenit cunoscuta pentru faptul ca este mereu proaspata, usor de preparat si are un nivel scazut de grasimi. Iata cum puteti introduce in meniul dumneavoastra zilnic câteva preparate delicioase tipic japoneze care va vor ajuta sa fiti mereu in forma.


Bucataria japoneza are o reputatie de invidiat inca din cele mai vechi timpuri, având un rol foarte important in mentinerea femeilor orientale, mereu tinere si frumoase. Dar, in zilele noastre, secretele bucatarilor japonezi au ajuns si in Occident, astfel ca oricine se poate bucura de magia preparatelor lor.


Sushi este unul dintre cele mai cunoscute produse japoneze in afara granitelor Japoniei, dar bucataria acestei tari nu se reduce doar la atât. Ceaiul verde, tofu (brânza de soia – n.r.), legumele proaspete, orezul sau supele delicioase – toate acestea fac parte din meniurile traditionale japoneze.


Faptul ca aceste diete functioneaza perfect este demonstrat si de rapoartele Organizatiei Mondiale a Sanatatii portrivit carora in Japonia se inregistreaza cea mai scazuta rata a obezitatii. Totodata, femeile japoneze au cea mai mare medie de viata si cea mai mica rata a problemelor cardiovasculare.


Un meniu tipic japonez trebuie sa includa peste, legume de sezon, tofu marinat si orez maroniu. Toate aceste delicatese sunt foarte usor de preparat, au un gust extraordinar si sunt sanatoase. Bineinteles, nu trebuie uitat ceaiul verde – „secretul“ celor mai multe fotomodele pentru a-si mentine silueta.


In majoritatea oraselor mari exista si restaurante cu specific japonez. Marile lanturi de restaurante, cum este „Yo Sushi!“, ofera un meniu foarte diversificat, ce poate fi servit atât in locale, cât si la pachet. Daca alegeti sa luati masa intr-un restaurant de tip „kaiten-zushi“, veti constata ca farfuriile au un cod al culorilor, in functie de pretul meniului ales.


Meniu usor de preparat acasa


Daca nu vreti insa sa iesiti in oras, puteti sa preparati mâncarea japoneza acasa foarte usor. Majoritatea supermarketurilor au toate ingredientele necesare. Pentru sushi aveti nevoie de un fel de rogojina din bambus, alge nori, orez special pentru sushi, otet aromat si legume de sezon. Alga nori (Porphyra yezoensis) are un continut ridicat de hidrocarbonat, proteine, vitamine si minerale, ajutând organismul sa asimileze in special calciu si fier. Inca din cele mai vechi timpuri, ierburile de mare au fost consumate pentru imbunatatirea circulatiei sangvine si a functionarii inimii. Bineinteles, nu trebuie sa va lipseasca pestele crud, care poate fi somon sau ton. De asemenea, castravetii si avocado sunt legume excelente pentru umplutura. Nu uitati sa cumparati si un sos de soia, un tub de wasabi (hrean japonez) si un borcan de ghimbir.


Daca vreti sa experimentati traditia japoneza pâna la capat, folositi doua betisoare speciale pentru a „pescui“ bucatelele de sushi si boabele de orez din boluri. Este bine sa mâncati bucatelele de sushi fara sa muscati, pentru ca riscati ca acestea sa se „dezmembreze“. Daca trebuie sa folositi betisoarele pentru a va servi dintr-un bol comun, asezat pe masa, intoarceti-le invers, astfel incât partea care atinge mâncarea din vas sa nu fie aceeasi cu cea care atinge buzele dumneavoastra.


Pentru a vedea cât de simplu se prepara un astfel de meniu nu trebuie decât sa va opriti la primul supermarket care va iese in cale si sa cumparati ingredientele indicate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS