9.8 C
Craiova
marți, 13 mai, 2025
Știri de ultima orăMagazinUn fruct pe saptamâna: Banana

Un fruct pe saptamâna: Banana

Bananierul este o planta erbacee, lipsita de trunchi lemnos, ale carui tulpini dispar dupa perioada de formare a fructelor. Iata de ce Buddha a facut din bananier simbolul fragilitatii lucrurilor. Inteleptul meditând asupra caracterului trecator al lucrurilor, infatisat la poalele unui bananier, reprezinta una din temele clasice ale picturii chineze. Bananierul a existat din cele mai vechi timpuri si in America, incasii considerându-l productiv. Bogat in amidon, acesta este un aliment tipic pentru tarile tropicale. 100 de grame de fruct contin: – Calorii: 83; – Glucide: 19 g; – Indice glicemic: 54; – Fibre: 3,4 g; – Vitamina C: 10 mg.


Francezii consuma banane doar de o suta de ani! Si, paradoxal, este fructul cel mai vechi de pe pamânt. Consumata singura, sau, de preferat, cu miere, banana este un aliment tonic si remineralizant, recomandat insistent anemicilor, astenicilor, celor care depun efort fizic si intelectual, copiilor in perioada de crestere, persoanelor in vârsta, pe care le apara de decalcifiere.


Este adevarat ca dispune de o formula exceptionala: vitaminele A, B, C, E, calciu, fier, cobalt, magneziu, fosfor, zinc, potasiu, sodiu, crom etc. Cele doua saruri minerale, potasiul si sodiul, ii confera bananei marea ei putere diuretica. Banana contine si acid folic (vitamina B9), indispensabil creierului; o carenta de acid folic duce la o scadere a memoriei si la tulburari psihice.


Persoanele suferinde de ulcer duodenal pot obtine o actiune calmanta, deloc neglijabila, asupra mucoasei intestinale, consumând in mod regulat acest fruct. Actiunea calmanta se accentueaza, se pare, folosind urmatorul preparat: o banana, o lingura de grâu incoltit, o lingura de melasa. Se mixeaza. Se administreaza zilnic. Acest remediu se dovedeste folositor si in tratarea oboselii si a starii depresive. Cei care au stomacul sensibil pot reduce doza.


Se spune ca banana este greu de digerat; acest lucru este adevarat doar daca ea s-a copt pe cale artificiala. Ea devine perfect digerabila atunci când se coace pe cale naturala. Fiind bogata in calorii (97 de calorii la 100 g), este indicat ca persoanele care tin cura de slabire sa o consume cu moderatie. Se impune aceeasi prudenta din partea diabeticilor, datorita continutului sau ridicat de hidrati de carbon. Banana este absolut contraindicata intr-un regim anticolesterol sever.


Daca banana este uscata, componentii sai nutritivi, in special glucidele, sunt mult mai concentrati; astfel, ea contine intre 97 de calorii (in stare proaspata) si 295 (deshidratata). Banana nu suporta o temperatura mai scazuta de 12 grade; deci nu trebuie pastrata niciodata in frigider.


Amidonul continut ii confera bananei proprietati calmante si remineralizante, care o indica in tratarea tenurilor uscate: se zdrobeste complet o banana, se adauga o lingura de miere lichida, se amesteca foarte bine. Se aplica pe fata sub forma de masca. Se lasa 15 minute, apoi se clateste cu apa minerala. Piele flasca, mâncarimi: o banana zdrobita amestecata cu iaurt. Se aplica pe fata. Se lasa masca zece minute inainte de a o spala. Lapte demachiant pentru ten uscat: se ia o banana bine coapta, se zdrobeste cu mixerul, se adauga un pahar (de vin) cu lapte si o lingurita de ulei de masline sau de migdale dulci.


Arsuri solare sau degeraturi: se aplica pe fata o banana zdrobita. Se lasa câteva minute.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS