9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPapagalul, un companion colorat

Papagalul, un companion colorat

Fiecare dintre noi isi doreste un animal de casa cu care sa se joace si sa-si petreaca timpul liber. In majoritatea cazurilor, copiii sunt cei care le cer parintilor primul lor prieten, cu sau fara coada. Unii dintre noi poate nu au avut parte de un prieten din „lumea celor care nu cuvânta“, pentru ca parintii nu au acceptat ca un catelus sau o pisicuta sa „cotrobaie“ zi de zi prin casa.


A venit vremea sa va gânditi ca in loc sa chinuiti un câine la bloc, mai bine ati da o sansa unui adevarat companion, care nu are blana, nici solzi, ci pene. Papagalul poate fi o companie ideala intr-un apartament. De obicei, oamenii cresc in casele lor perusi, care nu sunt mai mari de o palma si sunt foarte haiosi. Ei sunt adaptati mediului din cusca, asa ca nu vor muri din cauza ca sunt tinuti in captivitate. Dintre toate rasele de papagali, cel mai des intâlniti in casele noastre sunt perusii.


Intretinerea coliviei


Pe fundul coliviei se pune nisip dezinfectat (spalat si ars pe o tabla pe flacara de aragaz), iar peste nisip se pun coji de oua sfarâmate, uscate. Se schimba zilnic apa din eprubeta, iar cel putin o data pe saptamâna se va pune in apa permanganat de potasiu (pâna la o culoare roz deschis).


Mâncarea de baza a papagalului este meiul


Mâncarea de baza a papagalilor este meiul, iar pe lânga mei se mai pun in mâncare si alte seminte: ovaz si floarea-soarelui. Pe lânga seminte, li se mai da de mâncare miez de pâine, mamaliga, brânza dulce si cartof fiert. Ca fructe si verdeata i se pot da mar, banana, patrunjel verde si papadie (sa fie curate, fara apa pe ele, pentru ca daca verdeata are apa pe frunze produce diaree). Se mai pregateste un amestec numit „hrana moale“, care se face dintr-un ou fiert tare, sfarâmat cât mai marunt, de obicei cu o furculita, un morcov dat prin razatoarea cea mai marunta, care se amesteca in doua-trei lingurite de pesmet (poate sa fie si gris sau malai) si se mai pun doua-trei vârfuri de cutit de praf de coaja de ou facut la râsnita de cafea. Acesta se adauga pentru ca are un continut bogat de calciu. In colivie se mai pune intr-un suport si un os de sepie, lânga unul din betele pe care sta papagalul. In apa se vor pune cel putin o data pe saptamâna câte doua-trei picaturi de polivitamina Romvac3, care contine gama de vitamine B, K, C, A si E. Aceasta are rolul de a suplimenta hrana.


Material realizat in colaborare cu medicul veterinar Adrian Dinu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS