11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSa ne aranjam locuinta cu gust

Sa ne aranjam locuinta cu gust

In amenajarea mediului ambiant exista o permanenta preocupare pentru frumos. Estetica si educatia estetica isi largesc astazi tot mai mult sfera de cuprindere in raport cu noile cerinte ale existentei sociale.


In conditiile confortului modern, realizat la proportiile casei sau apartamentului, amplasarea obiectelor decorative isi pierde caracterul „expozitional“ din trecut. Este necesar sa se stabileasca o serie de centre decorative de interes vizual. Aceste centre de atractie trebuie sa fie subliniate printr-o anume asezare a mobilelor, prin anumite efecte de lumina si culoare. Formele si volumele sunt animate datorita luminii si exploziei nuantelor de tot felul. Liniile decorative se combina, se impletesc, izbucnesc prin indrazneala, improvizatie, culori contrastante, dar bine armonizate cu intregul. Noile tehnologii permit astazi realizarea unor obiecte decorative unicate de buna calitate, in conditii avantajoase.


Obiectele tehnice incep sa devina obiecte artistice si, ca atare, capata putere de comunicare. In acest fel, frumosul patrunde in realitatea cotidiana, pe care o imbogateste cu noi semnificatii si ii descopera noi valente.


Obiectele decorative


Obiectele decorative dintr-o locuinta confera incaperilor o nota de intimitate si caldura care reflecta personalitatea locatarului. Misiunea lor estetica este realizata daca o mâna priceputa le-a asezat la locul potrivit. Indiferent daca acestea sunt de factura veche sau moderna, utilitare sau doar decorative, trebuie, pentru a fi puse in valoare, sa se tina seama de forma si inaltimea, de culoarea pe care o au si de materialul din care sunt realizate. Pentru a iesi din tipar se recurge la intoarcerea la stilurile vechi, istorice. „Este simplu sa cumperi obiecte vechi, valoroase si sa le asezi oriunde, crezând ca am gasit o rezolvare. Obiectele decorative nu se cumpara niciodata numai pentru a «garnisi» un apartament sau o casa, pentru a o «umple» si nici pentru ca, luat separat, obiectul pare frumos. Important este sa se armonizeze cu ceea ce este in jur“, a spus Ecaterina Bercu, designer colaborator la revista Casa si Biroul.


Elemente de calitate


O pictura, de exemplu, nu admite orice tovarasie. Exista pereti care, pentru ca nu intrunesc insusirile adecvate de intindere si culoare, strica tabloul cel mai frumos. Accentele decorative bine alese innobileaza interiorul si il umanizeaza. Ele pot fi create prin draperii si covoare colorate, judicios alese in raport cu culoarea mobilei si a zugravelii, prin perne colorate „aruncate“ pe canapele, fotolii sau chiar pe covor, prin corpuri de iluminat si diverse efecte de lumina, prin panouri decorative, prin câteva tablouri si prin câteva bibelouri de calitate.


„Exista multe posibilitati de a aranja obiectele decorative intr-o casa, fiind deci greu de dat retete. Problema principala consta in a alege cu discernamânt aceste obiecte si, dupa aceea, de a le aranja intr-un mod propriu, specific locuintei noastre. Numai astfel se va simti prezenta si personalitatea locatarului“, a conchis Ecaterina Bercu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS