7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Scurte stiri

Secretul Giocondei – dezvaluit de un computer


De peste 500 de ani, oamenii de stiinta si criticii de arta s-au intrecut in tot felul de ipoteze pe marginea misterului ce insoteste fascinantul zâmbet al Monna Lisei. Un posibil raspuns soseste acum de la un grup de cercetatori de la Universitatea din Amsterdam, care a decis sa foloseasca un computer care sa interpreteze obiectiv expresia femeii portretizate de Leonardo Da Vinci. Din punct de vedere al elaborarii imaginii si din indiciile descoperite de calculator, principalele sentimente transmise de Gioconda ar fi fericirea, in proportie de 83 la suta, indignare, noua la suta, teama, sase la suta, si dezaprobare, doi la suta. Acest amestec complex explica intr-un anumit fel expresia misterioasa si intriganta a celui mai cunoscut si mai controversat portret al lui Leonardo si justifica diferitele interpretari date portretului. Anticipat de saptamânalul britanic „New Scientist“, care ii dedica un articol in exclusivitate, acest studiu s-a realizat din punct de vedere tehnic cu ajutorul unui program informatic capabil sa distinga emotiile pe baza trasaturilor somatice ale chipului, precum si cu ajutorul unui algoritm special, realizat ad-hoc de cercetatorii de la Universitatea din Illinois. Potrivit specialistilor olandezi, Gioconda era deosebit de fericita, insa ceva, ceva pare sa fi scapat si obiectivei analize a calculatorului, astfel ca fascinatia tainica a Monna Lisei continua.


950 de dolari pentru un cocteil


Barmanul Pete Gugni, din Chicago, face de câteva zile furori gratie unui cocteil special, numit „Ruby Red“ (Rubin rosu). Acesta este cel mai scump cocteil din lume, iar pentru 950 de dolari, amatorii de bauturi alcoolice pot savura un amestec de vodca, lichior de mere, coniac, suc de portocale si un pic de sampanie Dom Perignon. In locul ciresei traditionale, amestecul este „ornamentat“ cu un rubin veritabil. Gugni, care inainte a lucrat multi ani ca bijutier, dobândeste pietrele pretioase pentru cocteilul sau datorita bunelor relatii pe care le are cu fostii sai colegi bijutieri. El a marturisit ca ideea cu rubinul i-a venit dupa ce, mult timp, a incercat sa puna la punct o bautura de neuitat, dedicata clientilor care vor sa celebreze ceva special. Pâna acum, doar trei barbati au avut sansa sa savureze un „Ruby Red“ original. Pentru un cocteil fara rubin, pretul este ceva mai accesibil, de 120-130 de dolari.


Salma Hayek savureaza celibatul


Actrita sud-americana Salma Hayek se bucura la maximum de viata sa de femeie singura, pentru ca aceasta este prima data in ultimii zece ani când nu are un barbat alaturi. Dupa cum informeaza Contactmusic.com, frumoasa actrita mexicana, care in trecut a avut relatii cu actorul Edward Norton, si cu Josh Lukas, a recunoscut ca se cunoaste mult mai bine acum, de când nu mai este implicata intr-o relatie. „Am avut o relatie de patru ani, dupa care am avut alta relatie, care a durat tot patru ani. Apoi m-am intâlnit cu cineva pentru un an. Acum este prima data când sunt singura in ultimii zece ani si este minunat sa aflu cine sunt atunci când nu sunt logodnica cuiva“, a marturisit actrita.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS