9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPisica, o felina cu personalitate

Pisica, o felina cu personalitate

Pisicile sunt animale care fac parte din viata noastra. De multe ori acestea ne fac viata mai vesela si ne fac sa ne simtim mai putin singuri.


Pisicile sunt animale domestice de companie, preferate de cei mai multi dintre noi pentru frumusetea si eleganta lor. Tot ceea ce putem face este sa le recompensam comportamentele pozitive si sa gasim solutii pentru a evita sau pentru a diminua efectele unor obiceiuri neplacute. In primul rând, relatia pisica-stapân trebuie sa fie ferita de orice tip de agresivitate.


Daca alternativa pedepsei, aplicata pentru unele comportamente nedorite, functioneaza adesea in cazul altor animale, in cazul pisicii are rezultate nule sau chiar negative, deoarece acestea nu pot asocia pedeapsa cu o anumita actiune. „In urma unei pedepse, pisica nu isi va schimba comportamentul in sensul dorit, ci va incepe sa se teama de stapân. Cu siguranta, nimeni nu isi doreste acest lucru, atitudinea adecvata fiind aceea de toleranta si intelegere“, a spus Adrian Dinca, medic veterinar.


Când pisica nu vrea sa fie mângâiata, nu trebuie sa se insiste prea mult asupra acestui lucru. Prin acest gest, animalul „crede“ ca urmeaza sa fie agresat si, prin urmare, va incerca sa se apere, prin a ne zgâria. Sfatul medicului de specialitate este acela de a incerca sa-i oferim animalului tandrete si mângâieri, dar numai când acestea sunt acceptate.


Gherutele – o arma de aparare sau de joaca


Zgâriatul este un comportament caracteristic pisicilor nu numai in situatiile in care animalul vrea sa se apere, dar si atunci când vrea sa se joace. O adevarata problema apare atunci când aplica acest tratament perdelelor, tapiteriei, scaunelor, mobilei sau altor obiecte din camera. Prin aceasta joaca, pisica isi exerseaza de fapt deprinderile si isi mentine activ comportamentul de vânator. In plus, lasata mult timp singura, se poate plictisi, asa ca va cauta orice mijloc de distractie, indiferent ce valoare are acesta pentru stapânul ei. Deoarece nu putem dezobisnui o pisica sa nu mai zgârie, trebuie sa-i oferim varianta prin care sa isi poata manifesta fara probleme acest comportament. Retete de succes nu exista, dar se poate incerca prin schimbarea unui obiect de atractie cu unul mai putin valoros. Din cele spuse de Adrian Dinca, indicate sunt jucariile pentru pisici. „Soriceii de plus, mingile de burete sau chiar amenajarea unui copacel pentru catarat si zgâriat vor constitui cu siguranta o solutie mai ieftina decât schimbarea mobilei din casa sau apartament. Daca nu are un copacel pe care sa se catare, va atenta la picioarele mobilei“, a explicat medicul.


Alta masura care face parte din „disciplinarea“ animalului consta in obisnuirea lui de a folosi vasul cu nisip, pentru a-si face nevoile. Deprinderea de a folosi vasul cu nisip si-o va forma greu, de aceea este nevoie de multa rabdare. Vasul cu nisip si chiar locul unde este amplasat trebuie schimbate, daca pisica tinde sa evite folosirea acestuia.


Recompensa


Elementul-cheie al „educatiei“ il constituie recompensa. Aceasta trebuie sa difere in functie de comportamentul pisicii (negativ sau pozitiv) si sa fie distincta de hrana zilnica, obisnuita. Pentru a intari acest comportament, nu trebuie sa se renunte imediat la recompensa oferita, deoarece pisica isi va pierde in scurt timp interesul, revenind al vechile obiceiuri. O relatie armonioasa cu animalul preferat nu se poate obtine fara a-i oferi respectul si iubirea neconditionata, pe care le merita.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS