22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazin„Nunta de Basm“ la olteni

„Nunta de Basm“ la olteni

Nunta este, in mod normal, evenimentul central al unei vieti. Cu „da“-ul rostit in fata ofiterului de stare civila incepeti o noua etapa, cistigati un partener, o a doua familie, mai multe obligatii, mai multe bucurii, o soacra (pe care v-o doriti cit mai… dulce), unul sau mai multi copii… Ziua in care puneti bazele noii familii va doriti, cu siguranta, sa fie una de basm. Este „ziua voastra“, cind orice nebunie va este permisa, cind puteti fi excentric, sofisticat si, daca buzunarul va permite, putin nesabuit cu banii. Miresele vor sa fie printese, mirii trebuie sa fie musai cavaleri, calul alb s-a preschimbat cu timpul in limuzina, iar soacra vrea sa straluceasca… Si, pentru ca povestea sa se termine cu „… au trait fericiti pina la adinci batrineti“, multumirea invitatilor devine obligatorie pentru linistea si neintinarea obrazului proaspetilor insuratei.


O vorba batrineasca spune insa ca este usor de spus, dar mai greu de facut. Ca in orice situatie insa, exista „mici“ trucuri menite sa te scoata basma curata. Daca esti baiat destept, nu te lauzi ca esti stapin pe situatie si nu te grabesti sa iei initiativa. Cu siguranta, rudele sotiei vor gasi nod in papura si vor strimba din nas pentru orice nimic. Nici ai tai nu vor fi prea incintati cind vor auzi ideile voastre, usor nastrusnice. Solutia este cit se poate de simpla: cheama specialistii! In Craiova exista destule firme gata sa-ti pregateasca nunta pina in cele mai mici detalii, de la invitatii, pina la costumele de miri, flori si albume de nunta. Daca nunta iese bine, toti or sa te felicite pentru inspiratia si alegerea facuta. Daca ceva „scirtiie“, de vina sint numai specialistii! Convenabil, nu!?


Nunta de basm, un vis ce poate deveni realitate


Muzeul de Arta Craiova a gazduit joi cea de-a doua editie a „Nuntii de Basm“, un eveniment care, judecind dupa numarul mare de persoane prezente, a fost asteptat cu nerabdare. Cum organizatorii de nunti „cap-coada“ nu au aparut inca in urbea noastra, pastrindu-se pentru capitala, patronul restaurantului Pallace, Gheorghe Constantin, s-a gindit sa-i reuneasca, „bucata cu bucata“, pe cei care se fac „vinovati“ de reusita unei nunti: stilisti, designeri, decoratori, bucatari etc.


In salile Muzeului de Arta toate aratau ca la carte, caci la „Nunta de Basm“ erau prezenti toti specialistii in acele amanunte si „nimicuri“ care fac dintr-o nunta un eveniment cit mai aproape de perfectiune, menit sa satisfaca cele mai exigente gusturi. Cei prezenti si-au „clatit ochii“ privind rochiile de ocazie si de mireasa, si-au bucurat inima urmarind defilarea superbelor manechine, au poftit la mesele incarcate cu preparate delicioase, create special pentru meniul sarbatoresc de nunta, au rasfoit cataloagele cu invitatii si albumele cu fotografii si au admirat decorul special, mesele aranjate impecabil si aranjamentele din baloanele colorate care dadeau atmosferei veselia necesara.


Ce mincaruri savuram la nunta


Pentru 35 de euro, meseanul serveste la nunta feluri de mincare al caror nume nu l-a auzit poate niciodata, dar de care stomacul si papilele lui gustative isi vor aduce aminte, cu siguranta, mult timp: combinatii de legume, vin, peste, rulade cu cascaval si fructe. „Opera culinara“ – un aperitiv realizat prin imbinarea fericita a salaului file cu sparanghel, unt, vin si ciuperci, cocteiluri de cruditati cu maioneza, somon cu buchetiera de legume, pastravi serviti pe „pat“ de legume -, l-ar face invidios si pe cel mai iscusit bucatar. Si surprizele bucatarilor de la Pallace nu se opresc aici. Din meniul „Nuntii de Basm“ nu lipsesc preparate care amintesc de bogatia ospetelor celebre, precum medalionul de vita cu garnitura de legume si sos vinatoresc sau muschiul sibian cu sos tartar si garnitura de cartofi taranesti. De asemenea, pentru ca meniul sa aiba si o nota traditionala, nu puteau lipsi pentru nimic in lume gustoasele sarmalute cu mamaliguta.


Tronind la loc de cinste, impodobite cu flori, inimioare si alte figurine de zahar, torturile de nunta au „luat ochii“ participantilor, la fel ca si aranjamentul mesei, o imbinare reusita de culori si forme. „Momentul dulce al nuntii trebuie sa fie special, la fel ca intreg evenimentul. Asa ca si aici este mult de lucru. Pentru un succes garantat, noi utilizam produse suta la suta naturale. Totul se face cu cea mai mare grija si atentie, astfel ca nimic sa nu umbreasca frumusetea momentului“, a precizat Dobre Marin, directorul Laboratorului Doris.


Ce imbracam la nunta


Rochia alba de mireasa nu s-a demodat, dar si-a pierdut obligativitatea. Astfel ca, la „Nunta de Basm“, rochia eroinei principale a serii de gala nu este neaparat alba, tonurile de crem si combinatia alb-albastru trecind cu succes „examenul“ si reusind chiar sa cucereasca. Nici viitoarele nase nu au plecat nemultumite, caci nu au scapat atentiei designerilor vestimentari. Usor invidioase pe mirese, mamele spirituale viseaza si ele la o rochie la fel de „deosebita“ ca a miresei, asa ca anul acesta designerii le-au confectionat rochii cu crinolina sau drepte. Si culorile sint in pas cu tendintele modei: „Turcoaz, lila, portocaliu sint culorile in voga in ceea ce priveste tinuta nasei. Si materiale sint deosebite, ca si in cazul rochiei de mireasa, ele fiind aduse din Thailanda, Japonia, Dubai. Totul este ca la carte, astfel incit toata lumea sa straluceasca si sa fie multumita“, a precizat Noela Ionescu, managerul unei firme de design vestimentar.


Ultimele detalii


Baloanele, invitatiile, fotografiile si inregistrarile video nu trebuie trecute nici ele cu vederea, imortalizarea pentru eternitate a fericitului eveniment fiind indispensabila. De asemenea, pentru ca totul sa semene cu basmele copilariei, din peisaj nu trebuie sa lipseasca nici porumbeii albi, simbol al dragostei si intelegerii permanente.


Intrebarea de final, „Si cit o sa ma coste toate astea?“, este pe deplin indreptatita. Suma nu este deloc mica, dar avind in vedere ca evenimentul se intimpla o data in viata (cel putin asa spun bunicile!), nici un efort nu trebuie precupetit. Deci, daca aveti bani, curaj si convingerea ca v-ati gasit perechea, nu exista nici un impediment pentru a face din nunta voastra un eveniment de basm.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS