21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎncă o fabrică din România își închide porțile

Încă o fabrică din România își închide porțile

Încă o fabrică din România se închide. Conducerea companiei Ciech România, singura fabrică de sodă din ţară, anunţă că, începând cu luna septembrie, va opri producţia în unitatea din Vâlcea, sute de angajaţi fiind în pericol să fie disponibilizaţi, scrie ProTV.

Reprezentanţii societăţii cu capital polonez au informat,vineri, printr-un comunicat de presă, că principalul motiv pentru care sunt nevoiţi să ia o astfel de măsură este majorarea preţului aburului industrial de către furnizorul CET Govora, societate aflată în insolvenţă.

Până când compania va identifica o soluţie pentru aprovizionarea cu abur pe termen lung la nivelurile tehnice, în cantităţile şi la costurile corespunzătoare, Ciech Soda România este nevoită să demareze procesul de oprire a producţiei – instalaţiile vor fi oprite treptat începând cu 18 septembrie a.c., iar în perioada următoare vor fi păstrate în stare de conservare, pentru a evita o oprire ireversibilă. (…) Aburul industrial este o materie primă necesară pentru producerea sodei, iar preţul acestuia este o parte semnificativă a cheltuielilor de exploatare ale uzinei. Aburul insuficient sau prea scump afectează profund capacitatea companiei fie de a produce cantităţile care să permită acoperirea costurilor, fie majorează costurile la niveluri care nu sunt sustenabile economic.

Acesta este motivul pentru care, deşi era o afacere solidă, Ciech Sodă România a fost afectată de problemele înregistrate de unicul său furnizor de abur, CET Govora. (…) În primul trimestru al anului 2019, factura lunară pentru aburul furnizat de CET s-a majorat cu 55% faţă de facturile din 2018 (în parte şi din cauza certificatelor CO2). La 1 aprilie, Ciech Sodă România şi CET au semnat o nouă înţelegere referitoare la noul preţ al aburului, care ar fi trebuit să fie valabil până la 31 decembrie 2020, se arată în comunicatul citat.

Raluca-Maria Nedelea

SursaProTv

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS