19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVâlceaVâlcea: Incendiu la o butelie de aragaz în localitatea Maldaresti. Pompierii te sfătuiesc cum să testezi corect o butelie

Vâlcea: Incendiu la o butelie de aragaz în localitatea Maldaresti. Pompierii te sfătuiesc cum să testezi corect o butelie

Un incendiu la o butelie de aragaz a avut loc sâmbătă, in localitatea vâlceană Maldaresti, sat Ciupa. Potrivit ISU Vâlcea, s-a intervenit cu o autospecială de stingere și nu au fost victime.

Până la stingerea incendiului, a ars o ușa din lemn. De asemenea s-au degradat butelia și peretii interiori ai bucatariei, prin afumare. Cauză probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminare, este aprinderea scăpărilor de gaze la încercarea de utilizare a aragazuri (aprinderea), susțin pompierii.

Din nefericire, utilizarea defectuoasa a acestui dispozitiv poate cauza o explozie, ale carei urmari includ adesea importante pagube materiale si pierderi de vieti omenești, anunță ISU Vâlcea.

Pompierii vin și cu sfaturi despre modul cum se testează corect o butelie.

Testarea buteliei

La fel ca incarcarea, testarea unei butelii este realizata de personalul autorizat al centrelor specializate. Sunt testate: etanseitatea recipientului; rezistenta; nivelul de uzura – buteliile nu trebuie sa prezinte deformari, fisuri sau urme de coroziune. În cazul in care butelia nu trece unul dintre aceste teste, ea trebuie sa fie scoasa din uz.

Sfaturi și atenționări

Este foarte important sa nu folosesti o butelie daca aceasta nu este dotată cu regulator de presiune (cunoscut si drept „ceas de butelie”) sau daca acest dispozitiv prezinta defectiuni ori este desigilat. Intre regulator si robinetul buteliei este montata o garnitura speciala de etansare, care nu trebuie sa prezinte vreun semn de uzura.

Ca reguli generale de utilizare si de siguranta, trebuie sa retii ca: butelia se utilizeaza doar in pozitie verticala; butelia nu se depoziteaza langa surse de caldura (radiatoare, sobe, calorifere), in bataia razelor soarelui sau in incaperi nearisite; butelia nu se spala cu substante corozive, precum soda sau lesia; inainte de aprinderea buteliei, trebuie verificat daca robinetul este oprit.

Verifica in mod constant si furtunul pentru posibile crapaturi si inlocuieste-l daca observi orice deteriorare.

Sub nicio forma nu trebuie sa incerci sa incalzesti butelia cu apa calda sau cu flacara pentru a mari presiunea gazului si nici sa folosesti flacara pentru a verifica etanseitatea buteliei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS