15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentUPDATE / Covid-19 în Olt. Cum a pus o profesoară pe jar un liceu întreg

UPDATE / Covid-19 în Olt. Cum a pus o profesoară pe jar un liceu întreg

Covid-19 în Olt. Mai multe instituții au fost sesizate în scris după ce o profesoară care a călătorit în Israel, Grecia și Egipt s-a întors la școală la începutul acestei săptămâni. Deși autoritățile nu i-au impus autoizolarea, colegii profesoarei cer măsuri.

UPDATE / Ce spune soțul profesoarei

Viorel Nițu, soțul directorului adjunct de la Liceul Tehnologic „Matei Basarab“ Caracal, menționat în sesizarea adresată mai multor instituții, a făcut precizări legate de această situație. Profesorul asociat al liceului spune că la mijloc este vorba despre „o luptă între soția mea și doamna Samiee“, de aici și sesizarea scrisă către instituții.

Bărbatul precizează că la întoarcerea în țară, pe aeroportul Otopeni, nu au fost supuși niciunei verificări suplimentare. Mai mult, întorși acasă, s-a adresat telefonic, la numărul pus la dispoziție de DSP Olt, pentrua primi lămuriri în ceea ce-i privește. I s-a spus să consulte lista zonelor afectate de Covid-19 care impun carantinarea sau izolarea la domiciliu de pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică, lucru pe care l-a și făcut, țările vizitate nefigurând pe această listă. „Isteria creată face parte din războiul din școala asta“, a mai spus Viorel Nițu, precizând că nu prezintă simptomele niciunei boli.

Covid-19 în Olt. Știrea inițială

Mai multe instituții au fost sesizate în scris după ce o profesoară care a călătorit în Israel, Grecia și Egipt s-a întors la școală la începutul acestei săptămâni.

Profesoara este director-ajunct la Liceul Tehnologic „Matei Basarab“ din Caracal și a călătorit alături de soțul său, care este profesor asociat la același liceu, în Israel, Grecia și Egipt, revenind în țară în 7 martie 2020.

Zonele în care au călătorit cei doi nu se află, însă, în cele menționate ca zonă roșie sau zonă galbenă, prin urmare nu li s-a impus autoizolarea la domiciliu. În momentul în care cei doi s-au întors însă la școală, destinațiile lor de călătorie au fost legate de precedentul creat de fostul ofițer MAI din București care a infectat familia, mai multe cadre medicale și alți apropiați.

Covid-19 în Olt. Sesizare adresată instituțiilor

Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul Școlar Județean, Inspectoratul Județean de Poliție, dar și Departamentul pentru Situații de Urgență au fost sesizate cu privire la acest caz, e-mail-ul fiind transmis de un coleg din liceu.

„Vă aduc la cunoștință urmatorul caz foarte grav, care dată fiind situația de alertă sanitară mondială și pandemie, cu reguli stricte stabilite de Guvernul Romaniei, pentru protejarea copiilor, cadrelor didactice și în general a cetatenilor României, cred ca am obligația morală să vi-l sesizez.

Am fost sunat de mai mulți colegi de la liceul nostru și am primit copia unei rezervări care atestă faptul că doamna director adjunct prof. Maria Nitu, a fost plecată într-un sejur prin mai multe state printre care Israel, Egipt si Grecia, în perioada 29 februarie – 7 martie 2020, unde se înregistrează cazuri confirmate de contaminare cu Covid-19.

Grav este că, deși autoritățile statului român au stabilit reguli clare de declarare a sejururilor în state cu potențial de risc de infectare cu COVID-19 (Israel, Egipt, Grecia), control medical și autoizolare la domiciliu 14 zile, doamna director adjunct Nițu Maria s-a prezentat la școală împreună cu soțul dânsei (cu care a fost în acest sejur) și care este profesor asociat la același liceu, punând astfel în pericol viața copiilor, cadrelor didactice si a cetățenilor din Caracal cu care acestia iau contact, dacă se va constata că au fost infectati cu Covid-19“, se menționează în sesizare.

Ce spune Inspectoratul Școlar Județean Olt

„Mă rog la Dumnezeu ca această inconstiență a acestei doamne, și a soțului ei (sper ca măcar acum să stea în casă, deși am înteles că circulă prin Caracal, ambii), să nu aibă repercusiuni grave asupra sănătătii copiilor și cadrelor didactice din Liceul Tehnologic Matei Basarab Caracal, unde si eu sunt cadru didactic“, se mai menționează în sesizare, precizându-se că se va atașa și tichetul de rezervare on-line a sejurului.

Sesizarea a fost transmisă de asemenea și conducerii liceului. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean s-au adresat Direcției de Sănătate Publică pentrua fi sfătuiți cum să procedeze în această situație.

„Eu am sunat ieri pe doamna doctor Madan de la DSP (n.r. – medicul șef al DSP Olt) și mi-a spus că Israelul, Egiptul și Grecia nu intră în zona de pericol, deci să stăm liniștiți. Mi-a zis să nu ne alarmăm“, a declarat inspectorul școlar general-adjunct al IȘJ Olt, Victor Iacobescu.

Profesoara reclamată a refuzat să vorbească: Nu avem ce să discutăm!

Contactată telefonic, profesoara reclamată a refuzat să ofere foarte multe detalii despre situația creată.

„Vă interesați la Inspectoratul Școlar, care știe despre ce e vorba, și vă vor comunica dumnealor. (…) Sunt convinsă că domnul Dragomir Carlo (n.r. – persoana care a transmis instituțiilor sesizarea) și doamna Samiee (n.r. – directorul liceului) sunt foarte îngrijorați. Nu avem ce să discutăm, bine?!“, a spus profesoara acuzată că și-ar pune în pericol colegii, refuzând să comunice mai mult pe temă.

Reprezentanții DSP Olt nu au putut fi contactați pentru a oferi lămuriri suplimentare cu privire la situația creată și a preciza clar dacă se impune, sau nu, autoizolarea la domiciliu în acest caz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS